پزشکان در شفاخانهی صحت طفل اندراگاندی، میگویند که در دو ماه پسین میزان مراجعهی کودکان مبتلا به بیماریهای ساری در این شفاخانه دو برابر افزایش یافته است.
نذیراحمد، مسئول بخش مراقبتهای ساری در این شفاخانه، میگوید که در دو ماه پسین، نزدیک به ۶۰۰ کودک مبتلا به سرخکان، چیچک، سیاهسرفه و زردی سیاه بستری شده اند. او میافزاید: «مراجعهکنندگان سرخکان روزانه زیاد است و ۱۰ تا ۱۵ بیمار بستری میشوند؛ بیماران سرخکان در گذشته کم بود که ۳۰۰ تا ۳۵۰ بستری میشد؛ بیماران سیاهسرفه هم زیاد است و همین گونه روز دو یا سه بیمار مبتلا به چیچک را نیز بستری میکنیم.»
مسئول بخش مراقبتهای ساری در شفاخانهی صحت طفل، تأکید میکند که مبتلایان به سرخکان بیشترین رقم مراجعهکنندگان را تشکیل میدهد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
پزشکان پایینبودن معافیت بدن کودکان و تغذیهی ناسالم را از عاملهای مهم ابتلا به بیماریهای ساری میدانند و میگویند که واکسین به موقع و تغذیهی درست میتواند از ابتلای کودکان به این بیماریها پیشگیری کند.
آقامحمد شیرزاد، متخصص داخلهی کودکان در شفاخانهی صحت طفل اما میگوید که این شفاخانه برای درمان مبتلایان به بیماریهای ساری، با کمبود امکانات پزشکی و کادر درمانی روبهرو است. او میافزاید: «در بخش ساری اتاقهای ما بسیار کم است؛ در هر بستر ما دو یا سه بیمار داریم؛ تشکیل ما کم است؛ به آن شکل که بیماران به مراقبت نیاز دارند، ما نمی توانیم رسیدگی کنیم، زیرا کادر درمانی ما کم و بیمار زیاد است.»
کمبود امکانات پزشکی و کادر درمانی به ویژه در ولایتها، از چالشهای جدی فراراه عرضهی خدمات درمانی در افغانستان است که دسترسی بیماران به خدمات درمانی را با مشکل روبهرو میکند.
شماری از بیمارداران که کودکان شان را برای درمان به شفاخانهی صحت طفل آورده اند، میگویند که به دلیل دسترسینداشتن به خدمات درمانی در ولایتهای شان، ناچار شده اند بیمار شان به کابل بیاورند.
نوریه، باشندهی پروان که کودکش را برای درمان به کابل آورده است، میگوید که پس از گرمشدن هوا، کودکش به سرخکان مبتلا شده است. او میافزاید: «هفت روز در خانه تب داشت؛ هیچ غذا نمیخورد؛ حالا هم کودکم تب دارد و تمام بدنش درد میکند. در شفاخانهی ولایت هیچ بستر نداشت و ما را به کابل فرستاد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
میوند، باشندهی خوست نیز، میگوید «شب نهم است که از ولایت آمدهایم؛ زیاد سرفه میکند و سرخکان هم دارد، تب هم دارد و زمانی که مواد غذایی را که میخورد، استفراغ میکند.»
مرضیه که برادرزادهی ششماههاش به سیاهسرفه دچار شده است، میگوید: «چهرهاش سیاه میشود و سرفه میکند؛ چند وقت شده این مشکل را پیدا کرده؛ داکتران میگویند که خونش میکروبی است و به سیاهسرفه دچار شده است.»
وزارت صحت عامه اما در بارهی رقم کودکان مبتلا به بیماریهای ساری و برنامههای این وزارت برای پیشگیری از آن، چیزی نمیگوید.
سرخکان، چیچک، سیاهسرفه، زردی سیاه و کلهچرک از بیماریهای ساری شایع در میان کودکان است که با گرمشدن هوا افزایش مییابد.