بر اساس آمار بانک مرکزی افغانستان، به دنبال بازگشت امارت اسلامی به قدرت، بیش از یک میلیارد و ۷۹۳ میلیون دالر، کمک نقدی جامعهی جهانی به کشور واریز شده است؛ کمکهایی که نتوانسته به کاهش چشمگیر ناداری و گرسنگی بینجامد.
در سال روان میلادی، ناداری، بیکاری و گرسنگی، پررنگترین رنگهای زندگی شهروندان بوده که زندگی بر آنها را با گذشت هر روز دشوارتر کرده است.
صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز، به تازگی گفته است که افغانستان با داشتن ۶.۶ میلیون شهروند در معرض گرسنگی شدید، بیشترین آمار گرسنگان در میان کشورهای جهان را دارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به گفتهی این نهاد، سوءتغذیهی کودکان در افغانستان، معضلی درازمدت بوده؛ اما گزارشهای رسیده در سال روان، نشان میدهد که خانوادهها برای مقابله با آن، فرزندان شان را فروخته اند.
همزمان، مسئولان دفتر جمعیت هلالاحمر افغانی، با نگرانی از افزایش ناداری و بیکاری در سال روان میلادی، میگویند که ممکن در ۲۰۲۳ نیز، این روند ادامه یابد.
عرفانالله شرفزوی، سخنگوی دفتر جمعیت هلالاحمر افغانی، میگوید: «نگرانیم که ممکن در سال ۲۰۲۳ مانند سال ۲۰۲۲ فقر و بیکاری در کشور ادامه پیدا کند و مردم با آن دستوپنجه نرم کنند.»
با این حال، وزارت اقتصاد، بستهشدن داراییهای ارزی افغانستان در بانکهای امریکایی، اعمال محدودیت در سرمایهگذاریها، توقف کمکهای جهانی و خشکسالی را، مهمترین عاملهای گسترش فقر در افغانستان عنوان میکند.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، میگوید: «بستهشدن پولهای افغانستان، اعمال محدودیت در فعالیتهای سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی و توقف پروژههای نیمهکاره، از عاملهای عمدهی افزایش بیکاری و فقر در سال ۲۰۲۲ است. وزارت اقتصاد برای چهگونگی بیرونرفت از این وضعیت، برنامههایی را روی دست دارد.»
در سوی دیگر مشکلات اقتصادی در سال روان میلادی، بازار ارز افغانستان نیز بیثبات بوده است. مسئولان در سرای شهزاده، میگویند که تبادلهی پول افغانی به دالر، نوسان زیادی داشته و در همین سال، یک دالر امریکایی به ۱۲۰ افغانی نیز مبادله شده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عبدالرحمان زیرک، سخنگوی سرای شهزادهی کابل، میگوید: «وضعیت اقتصادی کشور در سال ۲۰۲۲ بسیار بد بود و خریدوفروش پول افغانی نوسانی بوده و حتا در سال ۲۰۲۲ یک دالر امریکایی به ۱۲۰ افغانی به فروش رسید.»
شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، میگویند که برای بهبود وضعیت اقتصادی، امارت اسلامی باید به کنوانسیونهای بینالمللی عمل کند. تاجمحمد تلاش، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید: «امارت اسلامی، باید کنوانسیونهای بینالمللی را تطبیق کند و برنامههای اقتصادی را روی دست گیرد و نیز، یک تحلیل جدید از کسر بیلانس تجارت ارائه کند و مدیریت سیستم هوایی کشور را به دست بگیرد.»
گفتنی است که بر اساس آمار نهادهای بیرونی، در سال روان میلادی که امروز روز آخر آن است، بیشتر از یک میلیون شهروند افغانستان، شغل شان را از دست داده اند؛ چیزی که به افزایش ناداری در کشور کمک کرده است.