امرالله صالح، معاون نخست ریاستجمهوری میگوید که معامله بر سر قانون اساسی و حق رأی مردم هرگز پذیرفتنی نیست.
معاون نخست ریاستجمهوری این سخنان را امروز (دوشنبه، هجدهم حوت/اسفند) در مراسمی که به مناسبت هفتمین سالروز درگذشت مارشال محمدقسیم فهیم در تالار لویه جرگه برگزار شده بود، مطرح کرده است. آقای صالح با اشاره به نامۀ آنتونی بلینکن، وزیر خارجۀ آمریکا به محمداشرف غنی، رئیسجمهور، هشدار میدهد که هرگاه در رابطۀ دو جانبه احترام متقابل وجود نداشته باشد، تمکین به خواستهای نامشروع برای حذف حق رأی مردم ناممکن است.
امرالله صالح خطاب به آمریکا میگوید که افغانستان به داشتن رابطه با این کشور ارزش قایل است، اما به گفتۀ او، زیر هیچ شرایطی کسی حق ندارد مردم افغانستان را از حق رأی محروم کند. معاون نخست ریاستجمهوری در مورد این نامه میگوید: «ما از این نامه نه نگران هستیم و نه هم در موقف ما تغییر آمده است.»
او میافزاید که غرب و آمریکا حق دارد دربارۀ نیروهایشان در افغانستان تصمیم بگیرند، اما به گفتۀ امرالله صالح، این حق مشروع شهروندان افغانستان هم است که سرنوشت ۳۵ میلیون شهروند آن را «مطابق به تقویم دیگران، به سازش و معامله نگیریم.»
امرالله صالح دربارۀ نشست سیاستگران در ترکیه میگوید که ۲۰ تن با گردآمدن در یک اتاق نمیتوانند دربارۀ سرنوشت مردم تصمیم بگیرند، بلکه مردم صلح باعزت میخواهند. او هشدار میدهد که اگر چنین شد، خودش مثل امام حسین در برابر طالبان و پشتیبانان آنان ایستادهگی خواهد کرد.
آقای صالح میگوید: «سر اصل انتخابات اگر طالبان با ما به توافق برسند، ما میتوانیم بالای تاریخ آن حرف بزنیم. اگر معامله میان چند تن، نظام و دستاوردهای ما و حق را مردم را بگیرد، ابداً به آن تن نمیدهیم.»
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی هم که در این مراسم سخنرانی میکرد، میگوید که دو روز پیش از آمدن زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ آمریکا برای صلح افغانستان به کابل، نمایندۀ سفارت آمریکا در کابل این نامه را برای آنها سپرده بود.
به گفتۀ رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی، با آنکه نمیخواهد از این نامه دفاع کند، اما میگوید که موارد مهم در این نامه گنجانیده شده است.
عبدالله عبدالله میافزاید: «هیچکس هیچ چیزی را بالای مردم افغانستان تحمیل کرده نمیتواند. تفرقه، تبعیض و بیاتفاقی باعث شده هر چیز بالای ما تحمیل شود.»
رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی نیز تأکید میکند که دستاورد حق رأی که به گفتۀ او، بزرگترین دستاورد است، نباید معامله شود.
محمد محقق، مشاور ارشد رئیسجمهور در امور سیاسی و امنیتی نیز در این مراسم طالبان را برداران نااهل خطاب میکند و میگوید که این گروه خلاف تعهداتشان خشونتها را افزایش داده و هیچ تغییری در عملکرد این گروه به میان نیامده است.
آقای محقق در پیوند به نامۀ وزیر خارجۀ آمریکا میافزاید که صلح آمرانه راه به جایی نمیبرد. او میگوید: «صلح یک مسألۀ دوامدار است که با قناعت مردم افغانستان برقرار میشود، صلح آمرانه راه به جایی نمیبرد.»
مشاور ارشد رئیسجمهور در امور سیاسی و امنیتی در بخشی از سخنانش میگوید، طرح حکومت مشارکتی زلمی خلیلزاد، بدون آشنایی با ساختار ملی افغانستان ترتیب شده است.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که برخی رسانهها به نسخهیی از نامهیی دست یافتهاند که آنتونی بلینکن به محمداشرف غنی طرح آمریکا را برای سیاستگران افغانستان تأیید کرده و گفته است که واشنگتن از سازمان ملل میخواهد یک نشست جهانی با حضور وزیران خارجه و نمایندههای ویژۀ آمریکا، روسیه، چین، پاکستان، ایران و هند را برای گفتوگو روی یک رویکرد واحد دربارۀ روند صلح افغانستان، برگزار کند.
وزیر خارجۀ آمریکا در این نامه به رئیسجمهور غنی ضمن هشدار، در مورد وضعیت افغانستان، بر ضرورت فوری «راه حل سیاسی» برای آیندۀ این کشور و به نتیجهرسیدن روند صلح تآکید کرده است.
آنتونی بلینکن در این نامه نیز از آقای غنی خواسته است که با تلاشهای دیپلماتیک برای رسیدن به صلح همراهی کند. بلینکن هشدار داده است که نبود اجماع میان رهبران افغان، پیامد فاجعهباری در دهۀ ۹۰ داشت و نباید چنین چیزی بار دیگر تکرار شود.