فقط چند روز دیگر به نخستین سالگرد بزرگترین تحول سیاسی و نظامی در افغانستان باقی مانده است؛ تحولی که منجر به فروپاشی نظام «جمهوری اسلامی افغانستان» و رویکارآمدن «امارت اسلامی افغانستان» شد.
در آستانۀ یکسالهگی این رویداد مهم سیاسی و نظامی افغانستان، دیوید پتریوس، فرمانده پیشین نیروهای آمریکایی در افغانستان، از خروج نیروهای این کشور از افغانستان انتقاد کرده است.
این نظامی پیشین آمریکایی در یک مقالۀ ۱۵ صفحهیی که در نشریۀ آتلانتیک پخش شده، نوشته است که آمریکا میتوانست با حضور در افغانستان حتی در حد مشاور از فروپاشی دولت پیشین افغانستان جلوگیری کند.
دیوید پتریوس همچنان اعطای قدرت زیاد به حکومت مرکزی و موافقتنامۀ دوحه را، از برجستهترین دلیلهایی دانسته که به سقوط دولت پیشین افغانستان کمک کرده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
از سویی هم، راس ویلسن، سرپرست پیشین سفارت آمریکا در کابل، در گفتوگو با شبکۀ خبری «اسکاینیوز» گفته است که سرعت سقوط دولت پیشین افغانستان همه را حیرتزده کرد.
او افزوده است: «تنها غرب نبود که از سرعت زیاد سقوط افغانستان بهدست امارت اسلامی حیرتزده شد؛ بل به خود امارت اسلامی نیز این شگفتانگیز بود.»
بر بنیاد گزارشها، دیوید پتریوس بازگشت دوبارهٔ آمریکا به افغانستان را نیز ممکن خوانده و گفته است که احتمال ادامۀ میزبانی حکومت کنونی افغانستان از گروههای هراسافگن و شبهنظامی وجود دارد.
با این حال، شماری از آگاهان مسائل سیاسی به این باور اند که اظهارنظرهای مقامهای پیشین آمریکا پیرامون خروج، به سیاست خارجی این کشور در برابر افغانستان تأثیر نمیگذارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
آنان همچنان تأکید میکنند که اگر حکومت آمریکا خطر بزرگی را از افغانستان متوجه شود، به بازگشت دوباره به افغانستان فکر خواهد کرد.
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «مشکل اساسی آمریکا در افغانستان همکاری با سیاستمداران فاسد بود و این سبب شد که یک حکومت مرکزی به عجله ساخته شود. همکاران آمریکا در افغانستان به خود پول و ثروت جمعآوری کردند، در حقیقت دموکراسی به قومگرایی تبدیل شد، اظهارات پتریوس تأثیری به سیاست خارجی حکومت آمریکا ندارد.»
ولی فروزان، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «حکومت آمریکا تا زمانی که خطری به سطح جهانی را از افغانستان حس نکند، اقدام نمیکند و علاقهمندی به افغانستان ندارد.»
این در حالیست که در یک سال گذشته حکومت سرپرست امارت اسلامی افغانستان و ایالات متحدۀ آمریکا بارها یکدیگر را به نقض موافقتنامۀ دوحه متهم کردهاند. حملۀ هوایی اخیر آمریکا در کابل که گفته شده در آن ایمن الظواهری، رهبر شبکۀ القاعده کشته شده، انتقادها دربارۀ پایبندی به موافقتنامۀ دوحه را میان دو طرف برجسته کرده است.