در بیشتر از یک سال گذشته، در نشستهای منطقهای و بینالمللی زیادی، بر نیاز شکلگیری حکومت فراگیر در افغانستان تأکید شده؛ اما تا کنون جامعهی جهانی، نسخهی روشنی از ماهیت و ساختار این نوع حکومت در افغانستان، ارائه نکرده است.
در همین حال، اشتراککنندگان در نشست فرمت مسکو در بارهی افغانستان که روز گذشته در شهر مسکو برگزار شده بود، بار دیگر بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان تأکید کردند.
ضمیر کابلوف، نمایندهی ویژهی روسیه برای افغانستان، در این نشست گفته که امارت اسلامی به تعهدش در زمینهی تشکیل حکومت همهشمول عمل نکرده است؛ چیزی که باعث شد نمایندهای از افغانستان به این نشست دعوت نشود.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
شماری از آگاهان مسائل سیاسی، با انتقاد از گنگبودن خواست جهان مبنی بر نوعیت حکومت فراگیر در افغانستان، میگویند که جامعهی جهانی، برای شکلگیری ثبات پایدار در افغانستان، صادق نیست.
همایون خیری، آگاهان مسائل سیاسی، پیشنهاد دارد که جهان باید فراگیری حکومت را در یک نظام تضمینی جستوجو کند.
او میگوید: «وقتی گفته میشود که حکومت فراگیر باشد، این میتواند در داخل حکومت امارت اسلامی هم وجود داشته باشد. چنان چه امارت اسلامی هم فعلاً ادعا دارد که از نگاه قومی همهشمول است؛ اما این مشکل را حل نمیکند. مشکل افغانستان باید با مشارکت اقوام به شکل حقیقی و توسط یک نظام باید تضمین شود.»
شماری دیگر از آگاهان مسائل سیاسی، به این باور اند که چهگونگی حکومت آیندهی افغانستان باید بر اساس ارادهی همگان مشخص شود؛ اما همزمان بر این اشاره دارند که در نبود جریان واقعی مردمی، شکلگیری حکومتی مردمی در کشور، دشوار مینماید.
یوسف امین زازی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «من تا حالا نیرویی که از حق مردم دفاع کند را ندیدهام. وقتی که این گونه نیرویی وجود نداشته باشد، پس فرصت سرانجام به آن شمار از مردم مساعد میشود که در ۴۳ سال دیدیم که در کشور چه کردند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
میرویس آشفته، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «چراغ سبز امارت اسلامی هم به چهرههای گذشته بوده و آنان را در میدان هوایی کابل استقبال گردم کردند. تلاش اساسی باید به این باشد که این بار ملت افغانستان برای تعیین سرنوشت خودش، حضور پیدا بکند.»
با این حال، وزارت امور خارجه امروز با پخش اعلامیهای گفته است که امارت اسلامی از میکانیزمهای منطقهای در بارهی افغانستان استقبال میکند و «تأکید روی افغانستان صلحآمیز، متحد، مستقل، بیطرف و از لحاظ اقتصادی پیشرفته در نشست مسکو را موضعی درخور ستایش میداند.»
گفتنی است که با وجود پافشاری کشورهای منطقه و جامعهی جهانی بر شکلگیری حکومت فراگیر در افغانستان، امارت اسلامی هنوز به آن تن نداده است و حکومت کنونی را برحق میپندارد.