«کووید ۱۹»؛ بیماری همه‌گیر که یک‌سال می‌شود بلای جان جامعۀ انسانی شده و با گذشت موج نخست بیماری، گسترش دوباره و موج دوم آن در بیش‌تر کشورهای جهان از جمله افغانستان با بازگشت دوبارۀ استرس و نگرانی‌ها به هم‌راه بوده است. نگرانی‌ها از اثرهای منفی اجتماعی، اقتصادی و از همه مهم‌تر هراس از ابتلا و عارضه‌های پس از بهبودی.

ذکیه صوفی‌زاده، بانویی‌ست که پس از مبارزۀ طولانی با این بیماری، بهبود یافته است. او که باشندۀ ولایت جوزجان است، با اشاره به اثرهای صحی و روانی این بیماری می­‌گوید، پیش از گسترش بیماری «کووید ۱۹» دچار گلودردی فصلی شده که مدت کوتاهی را در بر گرفته است. اما به گفتۀ او، با دوام‌دارشدن گلودردی گواه بروز سایر نشانه‌های ابتلا به ویروس در وجودش بوده است.

بانو صوفی‌زاده می‌گوید: «این‌بار گلودردی شدید، تب و لرزه، سرفه و نفس‌تنگی پیدا کردم. زمانی که به لابراتوار تشخیصیۀ کووید ۱۹ مراجعه کردم، پس از شش روز نتیجۀ معایناتم مثبت بود و ۲۸ روز در بخش کووید ۱۹ بستری شدم. بعد از این‌که صحت‌مند شدم، لرزش دست‌وپا، استرس و مشکلات عصبی و روانی پیدا کرده‌ام.»

از سوی هم، شکریه، دیگر بانوی بهبودیافته از بیماری «کووید ۱۹» در ولایت جوزجان است. او به اثرهای منفی، جسمی و روانی در دورۀ بیماری اشاره دارد و می­‌گوید، در این دوره دچار افسرده‌گی شدید شده است؛ به گونه‌یی که حتی مایل به صحبت با دیگران نبود.

این بانو می‌گوید: «در اوایل که به کرونا مبتلا شدم، نفس‌تنگی، تب و گلودردی شدید داشتم، آهسته‌آهسته تبدیل شد به جان‌دردی که وضعیتم خیلی خراب شد. به یکی از شفاخانه‌های خصوصی به آزمایش‌دادن رفتم و پس از چند روز آزمایش کرونایم مثبت اعلام شد.»

بانو شکریه می‌گوید که ابتلا به کرونا بسیار سخت است. به گفتۀ او، فرد مبتلا به کرونا نه به شخصی نزدیک شده می‌تواند و نه شخص برای دارودادن به او نزدیک شده می‌تواند.

او می‌گوید زمانی که به کرونا مبتلا شده بود، با گذشت هر روز سیستم ایمنی بدنش خیلی پایین می‌رفت و در بیمارستان بالون‌ها اکسیژن هم اندک بوده است. به گفتۀ شکریه، او اکنون بهبود یافته؛ اما دچار افسرده‌گی حاد شده است.

از سوی هم، مسئولان در ریاست صحت ولایت جوزجان به اثرهای منفی ویروس کرونا به سلامتی افراد به‌ویژه حالت روحی_روانی بیماران «کووید ۱۹» اشاره دارند و می‌­گویند، تبعات روحی این بیماری به افسرده‌گی‌های شدید و بعضا دل‌سردی از زنده‌گی نزد شماری از بیماران منتهی شده است.

داکتر محمداسماعیل شیوا حضرتی، مسئول بخش صحت روانی شفاخانۀ ولایتی جوزجان به اختلالات روانی بیماران «کووید ۱۹» اشاره دارد و می‌­گوید، شماری از بیمارانی که به این ویروس مبتلا شده، پیش از این هم دچار اختلالات روانی بوده‌اند که ابتلا به این بیماری وضعیت را برای آنان سخت‌تر کرده است.

آقای حضرتی می‌گوید: «کرونا یک بیماری ناشناخته است که در همۀ کشورها عرض اندام کرده است. این ویروس نه‌تنها مردم عام؛ بل‌که کارمندان صحی را نیز زیر تهدید فشارهای روانی قرار داده است.»

این در حالی‌ست که با سردشدن هوا، آمار بیماران مبتلا به کرونا در ولایت جوزجان رو به افزایش است.

براساس آمار وزارت صحت، از آغاز گسترش ویروس کرونا تا امروز، ۵۳ هزار و ۱۰۵ تن در سراسر کشور به این ویروس مبتلا شده و ۲ ‌هزار و ۲۴۴ تن در پی ابتلا به آن جان‌ باخته‌اند. هم‌چنان ۴۲ هزار و ۶۶۶ تن از آغاز گسترش کرونا تاکنون، پس از ابتلا به آن صحت‌یاب شده‌اند.

رادیو بوستان_ولایت جوزجان


این گزارش با حمایت مالی اتحادیه اروپا تولید شده است. محتوای آن تنها به عهدۀ رادیو بوستان بوده و انعکاس‌دهندۀ دیدگاه اتحادیه اروپا نمی‌باشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: