شماری از مبتلایان به کرونا در ولایت کندز میگویند که پس از بهبودی، اثرهای منفی نسبی این ویروس را در بدن احساس میکنند. آنان کرونا را خطرناک میدانند و میافزایند که این ویروس دردهای شدید و پیدرپی با خود دارد، سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و در ضمن اثرهای منفی بر روح و روان انسانها میگذارد.
مریم، باشندۀ ولایت کندز است. او سه ماه میشود که ویروس کرونا را شکست داده و اکنون بهبود یافته است. مریم میگوید که ابتلا به ویروس کرونا بسیار مهلک است و دردهایش غیرقابل تحمل. او که پس از بهبودی حس بویاییاش را هنوز کامل بهدست نیاورده، از این وضعیتش نگرانی میکند.
مریم میگوید: «من یکبار به ویروس کرونا مبتلا شدم. بسیار دردهای شدید را سپری کردم؛ تب، جاندردی، لرزه، حس ذایقهام را از دست دادم و اکنون خدا را شکر صحتیاب شدهام. خدا را سپاسگزار هستم؛ اما مدت سه ماه میشود که حس بویاییام را دوباره بهدست نیاوردهام و من از این لحاظ بسیار تشویش میکنم.»
محمد لطیف، دیگر باشندۀ ولایت کندز است. او که نیز تجربۀ ابتلا به کرونا را دارد میگوید، این ویروس اثرهای منفی بر جسم و روانش گذاشته است. لطیف میافزاید که پس از بهبودی، دیگر مانند پیش با انرژی نیست و کسالت، بیحالی و تشخیصنکردن ذایقه در غذاها نگرانیاش را بیشتر کرده است.
او میگوید: «ویروس کرونا واقعاً یک ویروس کشنده و همهگیر است. من یکبار ویروس کرونا را شکست دادم و دوباره صحتیاب شدم؛ اما اثرهای بسیار بدی بر من گذاشته است، دلم هیچ کار نمیشود که انجام بدهم. همیشه کسل و بیحال و بیاشتها هستم، دهنم بیمزه است، ذایقه غذا را تشخیص کرده نمیتوانم و همچنان سیستم ایمنی بدنم خیلی ضعیف شده است.»
خیبر نسیمی، پزشک موظف در شفاخانۀ «کووید ۱۹» ولایت کندز میگوید که ویروس کرونا پس از بهبودی شخص نیز اثرهای منفی در سیستم تنفسی، حس بویایی و حس ذایقه بهوجود آورده و همینگونه سرفههای خشک و دیگر نشانهها را بهجا میگذارد.
آقای نسیمی میافزاید: «اثرات منفی که ویروس کرونا بهجا میگذارد، در سیستم تنفسی بیشتر است، حساسیتها را بهوجود میآورد. بعد از اینکه یک شخص بیماری ویروسی را تمام کرد، بعد از گذشت زمان حداقل بیستوپنج روز یا یکماه پس دوباره شخص شفایاب میشود، بعضی مشکلات در سیستم تنفسیاش میماند؛ مثلا حساسیتهاست، سرفۀ خشک برای مدتزمان موقت میباشد و همچنان بر سیستم حسی انسان، بر حس ذایقه و حس بویایی انسان تأثیرات خود را دارد. نظر به سن و سال اشخاص و نظر به سیستم عصبی و معافیت بدن فرد متفاوت است.»
به گفتۀ آقای نسیمی، کسانی که دورۀ ابتلا به کرونا را سپری میکنند، باید از ویتامینها و زینک بیشتر استفاده کنند.
این در حالیست که با فرارسیدن فصل سرما موارد ابتلا به کرونا در کندز افزایش یافته و این امر سبب نگرانی باشندهگان این ولایت شده است، اما با تأیید توصیههای صحی، با مراعاتکردن فاصلۀ اجتماعی و بهداشت عمومی و فردی، از ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» میتوان جلوگیری کرد.
رادیو روشنی_ولایت کندز
این گزارش با حمایت مالی اتحادیه اروپا تولید شده است. محتوای آن تنها به عهدۀ رادیو روشنی وده و انعکاسدهندۀ دیدگاه اتحادیه اروپا نمیباشد.