ایالات متحدهی امریکا در روزهای پایان حضور نظامی خود در افغانستان، در هفتم سنبلهی سال گذشته پس از انجام حملهای هوایی بر یک خانهی رهایشی در نزدیکی فرودگاه کابل که در آن دست کم ۱۰ تن که بیشتر شان کودکان بودند کشته شدند، افغانستان را ترک کرد.
ماهها بعد، در روز یکشنبه، هشتم اسد ۱۴۰۱، هواپیمای بیسرنشین امریکایی هدفی را در منطقهی شیرپور شهر کابل مورد حمله قرار داد. دولت امریکا ادعا کرد که در این حمله، ایمن الظواهری، رهبر شبکهی القاعده را کشته است. تنها این دو حملهی هوایی امریکا در یک سال گذشته به طور رسمی تأیید شد. اما در کنار این، رسانهها از انجام کمازکم سه حملهی هوایی دیگر از سوی امریکا در خاک افغانستان گزارش داده اند.
براساس گزارشها، حملههایی که ادعا میشود از هوا انجام شده، در تاریخهای ۱۷ ثور، ۱۵ اسد و ماه حمل سال جاری در ولایتهای غزنی و هلمند صورت گرفته؛ اما این حملهها از سوی منابع رسمی تأیید نشده است.
با این همه، گشتزنی هواپیماهای بیسرنشین در فضای افغانستان همچنان ادامه دارد و حکومت امارت اسلامی، آن را تأیید کرده و خواهان توقف آن است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید: «هواپیماهای بیسرنشین آنها [امریکا] در فضا هستند و حضور دارند. این خودش نقض حریم فضایی کشور ما هست، این باید توقف داده شود، به استقلالیت ما احترام گذاشته و توافقنامهی دوحه عملی شود.»
انجام این حملهها و ادامهی گشتزنیهای هواپیماهای بیسرنشین در فضای افغانستان، نگرانیهایی را به میان آورده است.
تا کنون مسیر ورود هواپیماهای بیسرنشین در فضای افغانستان مشخص نشده؛ اما حکومت سرپرست، مدعی شده است که این هواپیماها از مسیر پاکستان وارد حریم فضایی افغانستان میشوند.
صادق شینواری، آگاه مسائل نظامی، میگوید که این وضعیت سبب شده است تا فضای افغانستان مصون نباشد و هر لحظه امکان حملههای هوایی وجود دارد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
او میافزاید: «حالت به یک شکل مبهم مانده است و از لحاظ فضا ما امنیت و مصونیت نداریم. هر لحظه همین هواپیماها میتوانند هر عملی را انجام بدهند و هر کس را بخواهند میتوانند از بین ببرند.»
حملههای هوایی و ورود امریکا بر حریم هوایی افغانستان، یکی از نکات مبهم توافقنامهی دوحه است که امریکا و حکومت کنونی افغانستان، پیوسته همدیگر را به نقض آن متهم میکنند.
بر بنیاد توافقنامهی دوحه، حکومت سرپرست امارت اسلامی در پنج مرحله، مکلف به مبارزه با تروریزم در افغانستان است. امارت اسلامی اما همواره از پابندی خود به این تعهد تأکید کرده است.
این در حالیست که بیشتر مقامهای ارشد حکومت امریکا به شمول جو بایدن و وزیر دفاع حکومتش، بر دوام تعقیب تروریزم در افغانستان تأکید کرده اند.