همزمان با ادعای بانک مرکزی پاکستان از کاهش ۵۷درصدی صادرات افغانستان به این کشور در ده ماه نخست ۲۰۲۳، اتاقهای تجارت و سرمایهگذاری افغانستان با رد این ادعا، میگوید که صادرات افغانستان به پاکستان در این سال بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته است.
بانک مرکزی پاکستان، به تازگی با اعلام کاهش ۵۷درصدی صادرات افغانستان به پاکستان در ده ماه نخست ۲۰۲۳ در مقایسه با زمان مشابه در ۲۰۲۲، گفته که صادرات پاکستان به افغانستان اما از جولای تا اکتبر ۲۰۲۳ در مقایسه به زمان مشابه در ۲۰۲۲، نزدیک به هفت درصد افزایش داشته است.
مسئولان در اتاقهای تجارت و سرمایهگذاری، کمبود دالر در بازارهای پاکستان و وضع قوانین سختگیرانهی این حکومت در برابر تاجران افغان را از دلیلهای اصلی کاهش صادارت به پاکستان عنوان میکنند.
سلاموطندار را در شبکهی «اکس» دنبال کنید
نصیراحمد عرب، معاون خدماتی اتاق تجارت و سرمایهگذاری، به سلاموطندار میگوید: «پاکستان در این اواخر، قوانین مشکلزایی را برای افغانها ایجاد کردند؛ از یک سو هم نبود دالر در بازارهای پاکستان، مشکل ایجاد کرده. تاجران افغان، مال شان را که به این کشور روان میکنند، باید دالر بگیرند. نبود دالر تاجران را واداشته که کمتر به پاکستان مال شان را انتقال بدهند.»
در همین حال، شماری از تاجران با شکایت از افزایش قواعد سختگیرانه و بهانهگیریهای پاکستان در روند صادارت به این کشور، میگویند که انتقال کالاهای شان را در سال روان میلادی به این کشور کاهش داده اند.
غلامرسول حضرت، تاجر میوههای تازه و سبزیجات، میگوید: «یک روز یک رقم قانون، دیگه روز دیگه رقم. همین حالا تقریباً به لکها سبد سیب در سردخانهها است؛ جایی نیست که ما سیب را صادر کنیم. پارسال هفت هزار تن صادرات داشتیم به ای کشور و امسال پنج هزار تن صادارت داشتیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، میگوید که به دلیل پیشآمدن برخی مشکلات در روند صادرات کالاهای تاجران افغان به پاکستان، این وزارت روی راههای بدیل کار کرده است. او، با تأیید افزایش واردات از پاکستان، میگوید: «در ۲۰۲۲ واردات ما از پاکستان یک میلیارد و ۳۱ میلیون دالر بود و در ۱۱ ماه سال ۲۰۲۳ یک میلیارد و ۳۰۷ میلیون دالر بوده. قبلاً بیشترین صادرات به این کشور داشتیم. بناً به مشکلاتی که در گذرگاها ایجاد شد، سر راههای بدیل کار کردیم.»
گفتنی است که حکومت پاکستان در سال روان، تعرفههای هنگفتی را بر واردات کالاهای تاجران افغان به این کشور، وضع کرده؛ چیزی که تاجران آن را باعث کاهش تمایل به صادارت کالا به پاکستان عنوان میکنند.