شورای امنیت سازمان ملل متحد، ناوقت روز گذشته در مقر این سازمان، در بارهی وضعیت افغانستان نشست برگزار کرد. در این نشست، روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان و رییس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، گزارشی از یافتههای یوناما در جریان سه ماه گذشته از افغانستان را نیز ارائه کرد.
انحصار قدرت از سوی امارت اسلامی، آمادهنبودن حکومت امارت اسلامی برای پذیرفتن حقوق زنان و جابهجاییهای اجباری در افغانستان، از مهمترین انتقادهایی بود که در گزارش روزا اوتونبایوا به حکومت امارت اسلامی نسبت داده شد.
نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، در سخنان خود تأکید کرد که تشکیلنشدن حکومت فراگیر در افغانستان، منجر به بیثباتیهای بیشتر در این کشور خواهد شد و حکومت امارت اسلامی تا زمانی که خواستهای جهان را در بخش حقوق زنان نپذیرد، به رسمیت شناخته نخواهد شد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
امارت اسلامی اما نشستهای پسین جهانی در بارهی افغانستان را مخالفت سیستماتیک با حکومت امارت اسلامی میداند و تأکید میکند که آماده نمیشود تا منافع خود را قربانی خواستهای جهانی کند.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «متأسفانه نشستهایی که اخیراً برگزار میشود، معلوم میشود که به گونهی سیستماتیک در برابر امارت اسلامی طرف مقابل را میگیرد.»
این در حالی است که سازمان ملل متحد در روزهای اول و دوم ماه می امسال با برگزاری نشستی در شهر دوحه، پایتخت قطر، روی چهگونگی تعامل با امارت اسلامی بحث کرده بود.
شماری از آگاهان به این باور اند که این نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز به منظور تعقیب هدف نشست دوروزهی دوحه برگزار شده بود و در ادامهی آن سازمان ملل متحد رویکرد مشخصی را با توجه به تحلیلی که از سیاستهای حکومت کنونی افغانستان خواهد کرد، روی دست خواهد گرفت.
عزیز معارج، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «مطابق پروسیجر داخلی شورای امنیت در قدم انسجام، در قدم دوم توصیه و بعداً جلسات عمومی برای محدودیتها خواهد بود. اگر توصیه شنیده نشود، بالاخره مطابق فصل پنجم مادههای ۴۱ و ۴۲ منشور ملل متحد، یک فیصلهی قاطع خواهد کرد.»
نجیبالرحمان شمال، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «اگر تعزیرات بیشتر وضع و کمکها محدود یا قطع شود، به هیچ صورت به نفع مردم افغانستان نبوده و وضعیت اقتصادی را بدتر خواهد ساخت.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
همین گونه، آگاهان تأکید دارند که ادامهی رویکرد پرتنش امارت اسلامی با جامعهی جهانی، در سیاست خارجی خود و سازشنکردن با جهان، میتواند افغانستان را در کنار انزوای سیاسی، به سوی بیثباتیهای دیگر بکشاند.
سیدضیا حسینی، آگاه روابط بینالملل، میگوید: «توقع داریم که حکومت سرپرست بیاید ارزشهای افغانی و اسلامی را همسو با ارزشهای جهانی بسازد تا زمینهی تعامل بیشتر فراهم شود.»
گفتنی است که با وجود تأکیدهای زیاد جهان به پیششرطهایش برای بهرسمیتشناختن امارت اسلامی، تا کنون حکومت امارت اسلامی به هیچ یک از این خواستها تمکین نکرده است.