دو هفته پیش جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد که در نتیجۀ حملۀ هوایی این کشور در منطقۀ شیرپور شهر کابل، ایمن ‌الظواهری، رهبر شبکۀ القاعده کشته شده‌ است. هرچند حکومت امارت اسلامی تاکنون کشته‌شدن رهبر شبکۀ القاعده در نتیجۀ این حمله در کابل را رسمی تأیید نکرده‌؛ اما با آن‌هم پیامدهای این حمله برای افغانستان در حال ظاهرشدن است.

روزنامۀ آمریکایی وال‌استریت ژورنال روز گذشته (دوشنبه، بیست‌‌وچهارم اسد) با پخش گزارشی گفته پس از کشته‌شدن ایمن‌ الظواهری، دولت بایدن تصمیم گرفته است که هیچ مقداری از دست‌کم هفت میلیارد دالر از سرمایۀ افغانستان در بانک‌های آمریکایی، آزاد نشود.

در گزارش وال‌استریت ژورنال اشاره شده که آمریکا گفت‌وگو با امارت اسلامی در این زمینه را نیز متوقف کرده است. در گزارش آمده که حضور رهبر القاعده در کابل، سبب افزایش نگرانی غرب دربارۀ احیای تروریسم جهانی از کشور زیر حاکمیت امارت اسلامی شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

این روزنامه نوشته است: «امارت اسلامی ضربه‌یی به امیدهای بهبود اقتصادی در افغانستان وارد می‌کند؛ زیرا میلیون‌ها تن در سال بعد از حکومت امارت اسلامی با گرسنه‌گی روبه‌رو اند.»

در واکنش به این گزارش، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید که بسته‌ماندن پول‌های افغانستان از سوی آمریکا، غیرقانونی‌ست. او تأکید می‌کند که حکومت سرپرست امارت اسلامی، دلیل‌های قناعت‌بخش را در این راستا به جانب آمریکا ارائه کرده است.

کریمی می‌افزاید: «مطابق تمام نورم‌های ملی و بین‌المللی، این سرمایه حق ماست و این‎‌که مسدود شده، غیرقانونی‌ است. باید بدون قیدوشرط آزاد شود. مسئولان امارت اسلامی با جانب آمریکایی بحث‌هایی داشته‌اند، دلیل‌های معقول و سنجیده را که قناعت‎‌بخش بوده، ارائه کرده‌اند. کدام چالش در برابر مذاکرات در این راستا تاکنون ایجاد نشده‌ است.»

آمریکا این تصمیم را در حالی گرفته که پیش از این گزارش‌ها از آماده‌گی این کشور برای گفت‌وگو با امارت اسلامی پیرامون سرنوشت این پول پخش شده است. با این همه، لعل زازی، آگاه مسائل اقتصادی، بسته‌ماندن پول‌های افغانستان از سوی آمریکا  را به زیان وضعیت اقتصادی و ثبات پولی در کشور می‌داند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

او می‌گوید: «د افغانستان بانک/بانک مرکزی افغانستان باید تلاش کند و وزارت خزانه‌داری آمریکا را قناعت دهد تا اسعار افغانستان را از این حالت آزاد کند؛ زیرا از این سرمایه به‌خاطر افغانی و اهداف سیاست پولی افغانستان استفاده می‌شود.»

یک سال پیش پس از روی‌کارآمدن حکومت امارت اسلامی در افغانستان، ایالات متحدۀ آمریکا نزدیک به ۹ میلیارد دالر پشتوانۀ پولی افغانستان را که در بانک‌های این کشور بود، بسته کرد.

این در حالی‌ست که در جریان یک سال گذشته وضعیت اقتصادی افغانستان به‌طور نگران‌کننده با رکود روبه‌رو شده و تاکنون هم نظام بانکی این کشور به حالت عادی برنگشته‌ است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *