سازمان عفو بینالملل در تازهترین گزارشش با نگرانی از نقض حقوق بشر در افغانستان، گفته که امارت اسلامی در جریان یک سال گذشته مرتکب نقض حقوق بشر شده است. این سازمان گفته که امارت اسلامی در یک سال گذشته نهادهای مهم رسیدهگی به حقوق بشر را منحل کرده و حقوق اساسی دختران و زنان را نیز سلب کرده است.
سازمان عفو بینالملل از امارت اسلامی خواسته است که به حقوق بشر احترام و به آن نقطۀ پایان بگذارد. در گزارش این سازمان آمده است: «یک سال پیش امارت اسلامی تعهدات عمومی برای حمایت و ارتقای حقوق بشر را پذیرفت. با این حال، سرعتی که آنها در حال ازبینبردن دستاوردهای ۲۰ سالۀ حقوق بشری هستند، خیرهکننده است. هرگونه امید به تغییر به سرعت از بین رفته؛ زیرا امارت اسلامی بهدنبال حکومت از طریق سرکوب خشونتآمیز با مصونیت کامل است.»
از سویی هم، نعیم نظری، معاون کمیسیون منحلشدۀ مستقل حقوق بشر افغانستان، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که عدم تمکین امارت اسلامی به ارزشهای حقوق بشری، سبب به رسمیتشناختهنشدن این حکومت میشود. او گزارش سازمان عفو بینالملل را نشاندهندۀ وضعیت ناگوار حقوق بشر در افغانستان میداند.
در همین حال، شماری از مدافعان حقوق بشر در گفتوگو با سلاموطندار دربارۀ گزارش سازمان عفو بینالملل میگویند که این گزارشها هیچ تاثیرغی بر عملکرد امارت اسلامی نخواهد گذاشت. مدافعان حقوق بشر میافزایند که امارت اسلامی چنین گزارشها را به دیدۀ تمسخر مینگرد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به باور مدافعان حقوق بشر، در یک سال گذشته هیچگونه تغییری در پالیسی امارت اسلامی رونما نشده است و انعطافی نیز در سیاست امارت اسلامی مبنی بر رعایت حقوق بشر دیده نمیشود. آنان تصویر آیندۀ زنان افغانستان را مبهم و ناروشن عنوان میکنند.
آرزو، یک تن از مدافعان حقوق بشر، میگوید: «چنین اعلامیهها تأثیری روی عملکرد امارت اسلامی نداشته است و نخواهد داشت و حتی شاهد هستیم که امارت اسلامی توجه که نمیکند و حتی بعضی از مقامهای اینها به دیده تمسخر میبینند.»
عارفه فاطمی، یک تن دیگر از مدافعان حقوق بشر، نیز میگوید: «با تأسف تصویر آیندۀ افغانستان، در حال حاضر پس از حاکمیت جبری امارت اسلامی زیر سایه توتالیتاریزم مبتنی بر دینگرایی مبهم و ناروشن است.»
اما مسعوده کوهستانی، یکی دیگر از مدافعان حقوق بشر دادخواهی و اعتراضهای زنان در افغانستان را یکی از دستاوردهای ارزشمند میداند. به باور او، دادخواهی زنان سبب شده است تا هیچ کشوری امارت اسلامی را به رسمیت نشناسد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
همزمان با این، شماری از فعالان حقوق زن به این باور اند که در یک سال گذشته مردم و جامعۀ جهانی گواه و نظارهگر نقض حقوق بشر در افغانستان بوده و زنان با ازدستدادن دستاوردهای ۲۰ سال گذشته به عقب برگشتهاند. فعالان حقوق زن از جامعۀ جهانی میخواهند که بر امارت اسلامی فشار بیاورد تا امارت اسلامی به خواستههای مردم بهویژه زنان تن دهد.
سوسن حمیدی، پژوهشگر و فعال حقوق زن، در این باره میگوید: «در مدت یک سال تمام مردم افغانستان شاهد نقض حقوق بشری بودیم و جامعۀ جهانی هم شاهد و نظارهگر این نقض حقوق در افغانستان بوده است. زنان پیشرفتهای ۲۰ سال گذشتۀشان را از دست دادند و ۲۰ سال به عقب برگشتند.»
بصیره بیگزاد، دیگر فعال حقوق زن، میگوید: «از سازمان حقوق بشر و از سازمان ملل متحد خواهان این هستیم که فشار جامعۀ جهانی بر امارت اسلامی باشد تا امارت اسلامی مجبور شود زمینۀ کار و آموزش را به زنان و دختران افغانستان فراهم کند.»
با این حال، امارت اسلامی گزارش سازمان عفو بینالملل را بیاساس میخواند. بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، با رد این گزارش میگوید که آنان حقوق همۀ شهروندان افغانستان را تأمین کردهاند. به باور کریمی، در نظام اسلامی جایی برای نقض حقوق مردم وجود ندارد.
این در حالیست که پس از تسلط امارت اسلامی در افغانستان، همواره یکی از پیششرطهای مهم جامعۀ جهانی برای بهرسمیتشناختن امارت اسلامی، رعایت حقوق بشر در کشور بوده است؛ موردی که امارت اسلامی تاکنون نتوانسته است قناعت جامعۀ جهانی را در پیوند به این موضوع بهدست بیاورد.