زنان در افغانستان پس از دو دهه حضور نسبی در ساختارهای سیاسی و اجتماعی، با رویکارآمدن دوبارهی امارت اسلامی در سال گذشته، از صحنهی سیاسی و حکومتداری کنار زده شدند.
امارت اسلامی از زمان بازگشت به قدرت، مکتبها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته و محدودیتهای تازهای را روی فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی زنان وضع کرده است.
با این که زنان در افغانستان در بیشتر از یک سال گذشته، بارها با راهاندازی راهپیماییهایی در شهرهای گوناگون کشور، خواستار برداشتن محدودیتهای اجتماعی و تأمین حقوق اساسی شان شده اند؛ اما بسیاری از این راهپیماییها با برخورد تند و بازداشت معترضان، از سوی نیروهای امنیتی سرکوب شده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
سازمان عفو بینالملل، به تازگی با پخش گزارشی در بارهی وضعیت زنان در افغانستان، گفته که حکومت سرپرست امارت اسلامی، با اعمال محدودیتها بر زندگی زنان، به دنبال کنارزدن آنها از جامعه است.
این سازمان در گزارش خود، از امارت اسلامی خواسته است که حقوق زنان و آزادیهای آنها را تأمین کند.
در بخشی از گزارش سازمان عفو بینالملل، آمده است: «امارت اسلامی باید به آزادی بیان و حقوق زنان و دختران احترام بگذارد و اینها را حفظ کرده و توسعه دهد. امارت اسلامی باید با تضمین هرچه زودتر حق کارکردن، حرکتهای مدنی و سیاستکردن، در این راستا گام بردارد.»
فعالان حقوق زن اما، به کارسازبودن صدور اعلامیهها و ابرازنگرانیهای تکراری سازمانهای بینالمللی برای پایانیافتن به وضعیت بد زنان در افغانستان، امیدی ندارند. آنها، خواهان اقدامهای عملی جامعهی جهانی در این راستا شده اند.
سوسن خالقیار، فعالان حقوق زن، میگوید: «این ابرازنگرانیها هیچ دردی را دوا نمیکند و اگر خواستار همدردی با زنان افغانستان هستند، از نگرانی بگذرند و در عمل ثابت کنند.»
با این همه، هیدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر، در گفتوگو با سلاموطندار، میگوید که حقوق بشر سازمان ملل متحد، اقدامهای قناعتبخشی را برای تأمین حقوقبشری زنان در افغانستان روی دست نگرفته است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او، وضعیت زنان در افغانستان را نگرانکننده میداند و خواستار اقدامهای بیشتری، برای بهبود وضعیت زنان در این کشور شده است.
هیدر بار، میافزاید: «نشست شورای حقوق بشر فردا به پایان میرساند و اما این شورا کار مهمی در مورد افغانستان انجام نداده است و شاید تصمیمهایی بگیرد و مسئولیت گزارش ویژهی خود آقای ریچارد بنت را بیشتر سازد و احتمالاً منابع بیشتری را در اختیار تیم او قرار دهد، نه چیزی فراتر از اینها.»
این در حالی است که در بیشتر از یک سال گذشته، امارت اسلامی همواره از تلاش خود برای تأمین حقوق زنان در افغانستان اطمینان داده است؛ اما هنوز نتواسته قناعت جامعهی جهانی را فراهم کند.