در ادامهی واکنشها به تصمیم امارت اسلامی مبنی بر تعلیق آموزش دانشجویان دختر دانشگاههای کشور توسط امارت اسلامی، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا، این تصمیم را محکوم کرده و گفته است که این تصمیم پیامدهای مهمی برای امارت اسلامی خواهد داشت و این حکومت را از جامعهی بینالمللی دور میکند.
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا روز سهشنبه، ۲۹ قوس، در یک نشست خبری در مقر این وزارت گفته است که این تصمیم «غیرقابل دفاع» امارت اسلامی، مشروعیتی را که این حکومت از جامعهی بینالمللی انتظار دارد، نیز سلب خواهد کرد.
این در حالی است که وزارت تحصیلات عالی، آموزش دانشجویان دختر را تا «امر ثانی» به حالت تعلیق در آورده است. این وزارت روز گذشته در مکتوبی به تمامی دانشگاههای خصوصی و دولتی دستور داده است که آموزش دانشجویان دختر را «معطل» قرار دهند. در این مکتوب نوشته شده که تصمیم تعلیق آموزش دانشجویان دختر، بر اساس فیصلهی کابینهی حکومت امارت اسلامی گرفته شده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا افزوده است که امارت اسلامی در حالی چنین تصمیمی را گرفته است که پیش از این در بارهی بازگشایی مکتبهای دخترانه وعده داده بود. او تأکید کرده است که تصمیم تازه با وعدههای پیشین امارت اسلامی که میگفت بستهبودن مکتبهای دخترانه موقتی است، در تضاد قرار دارد.
ند پرایس با اشاره به دستور وزارت تحصیلات عالی مبنی بر تعلیق آموزش دانشجویان دختر، افزوده است که نیمی از جمعیت افغانستان به زودی نمیتوانند به تحصیل فراتر از دورهی ابتدایی دسترسی داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا در جریان صحبتهایش گفته است که افغانستان هماکنون سالانه بیش از یک میلیارد دالر را بابت محدودکردن زنان از دست میدهد. او گفته است که امارت اسلامی این زیانها را برای آیندهی نامعلوم به مردم افغانستان تحمیل کرده است.
از سویی هم، ند پرایس گفته که امارت اسلامی زنان را برای همیشه به آیندهی تاریکتر و عقیمتر بدون فرصت محکوم کرده است. او استدلال کرده است که هیچ کشوری بدون سهمگیری زنان رشد نمیتواند.
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا افزوده که آموزش و تربیت حق بشری شناختهشدهی بینالمللی است و برای رشد و ثبات اقتصادی افغانستان نیز ضروری است.
این تصمیم، تا کنون واکنشهای گستردهی ملی و بینالمللی را به دنبال داشته است. ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته که این تصمیم نشاندهندهی نقض بیشتر حق آموزش برابر و محو زنان از جامعهی افغانستان است.
آقای بنت، بامداد چهارشنبه، ۳۰ قوس، در تویتی از امارت اسلامی خواسته است که در بارهی این تصمیم خود تجدید نظر کند. او پافشاری کرده است که «بگذارید دختران افغانستان بیاموزند.»
لرد طارق احمد، وزیر دولت در امور جنوب آسیا، خاور میانه و افریقا در وزارت امور خارجهی بریتانیا، در واکنش به تعلیق آموزش دانشجویان دختر از سوی امارت اسلامی، گفته است که این تصمیم اقتصاد و امنیت شکنندهی افغانستان را بیشتر تضعیف میکند.
آقای طارق احمد در تویتی اعلام کرده است که هیچ مبنای مذهبی یا اخلاقی برای چنین نقض حقوق آموزشی وجود ندارد. او نوشته است: «مطلقاً هیچ مبنای مذهبی یا اخلاقی برای چنین نقض حقوق آموزشی وجود ندارد. این امر اقتصاد و امنیت شکنندهی افغانستان را بیشتر تضعیف میکند و خانوادههای افغان را به شدت زیر تأثیر قرار میدهد.»
در همین حال، دیدبان حقوق بشر، تعلیق آموزش دانشجویان دختر از سوی حکومت امارت اسلامی را «شرمآور» خوانده و گفته است که این تصمیم حقوق زنان و دختران را نقض میکند. این نهاد هم در تویترش نوشته است که امارت اسلامی هر روز آشکار میکند که به حقوق اساسی مردم افغانستان، به ویژه زنان احترام نمیگذارد.
سفارت آلمان در کابل، نیز این تصمیم را «ناراحتکننده» خوانده و گفته است که به رغم این کار امارت اسلامی، برای کسانی که شب یلدا را جشن میگیرند، جشن امید و نور آرزو میکند. سفارت آلمان نیز در تویترش نوشته است: «این ضربهای است برای تمام زنان افغانستان که میخواهند در دانشگاهها تحصیل کنند و چشمانداز شغلی داشته باشند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، در واکنش به این تصمیم امارت اسلامی گفته است که «امارت اسلامی برای بقای خود مجبور است مردم را در تاریکی نگاه کند.» به گفتهی او، علم و دانش سبب توسعهی فکری جامعه و روحیهی آزادی میشود؛ «در حالی که امارت اسلامی بقایش را به نافهمی نسل جوان مرتبط میداند.»
نظرمحمد مطمئن، رییس کمیتهی ملی المپیک، همچنان در واکنش خود گفته است که تصمیم تعلیق آموزش دانشجویان دختر، منجر به فاصله میان مردم و حکومت خواهد شد و سرانجام به جنگ ختم میشود. او در تویتی گفته که در جنگ مردم برنده است.
گفتنی است که امارت اسلامی پس از بازگشت به قدرت، دروازههای تمامی مکتبها را به روی دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم نیز بسته است. مقامهای امارت اسلامی بارها گفته اند که روی طرح بازگشایی مکتبهای دخترانه کار میکنند؛ اما با گذشت نزدیک به یکونیم سال، تا کنون خبری از آن نیست.