یک هیأت از نمایندهگان نهادهای امدادرسان سازمان ملل و برخی دیگر از سازمانهای غیردولتی در یک مأموریت پنجروزه، وضعیت بشری افغانستان را بررسی کرده است. این هیأت اعلام کرده که سطح نیازهای بشردوستانه در این کشور بیپیشینه است.
هیأت نمایندهگان امدادرسان در بیانیهیی که امروز از سوی دفتر هماهنگکنندۀ کمکهای بشردوستانۀ سازمان ملل یا اوچا پخش شده، گفته است بیش از ۲۴ میلیون تن در افغانستان که حدود ۵۹ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهد، به کمکهای نجاتبخش نیاز دارند که ۳۰ درصد بیشتر از سال گذشتۀ میلادی (۲۰۲۱) است.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
این هیأت در کابل از پروژههای بشردوستانه نظارت و با زنان و مردانی که از جنگ و بیجاشدن، رویدادهای طبیعی چون خشکسالی و دیگر بحرانهای شش ماه پسین متأثر شدهاند، گفتوگو کرده است.
در بیانیه آمده است که دومین خشکسالی شدید در چهار سال همراه با اخلال در تولیدات زراعتی، خطر نبود امنیت غذایی و کمبود آب را افزایش داده است. خانهها و سرپناههایی که طی دههها جنگ شدیداً آسیب دیدهاند بهشمول خانههای افراد بیجاشدهیی که میخواهند به خانههایشان برگردند، شدیداً نیاز به ترمیم دارند.
به نقل از بیانیه، معیشت از اثر بحران اقتصادی آسیب دیده است. ذخیرههای محدود مردم مصرف شده و شمار بسیاری را برای بقا به رویآوردن به اتخاذ راه حلهای منفی بهشمول ازدواج و کار کودکان، ناگزیر کرده است. زنان و دختران بهویژه در میان تنگناهای حقوق بشری، مشارکت در جامعه، توانایی کار، و دسترسی به آموزش و پرورش زیر فشار قرار گرفتهاند.
رینا گیالنی، رئیس این هیأت گفته است: «عظمت درد و رنج انسانی و نیازهای عاجل افغانها، بهطور غمانگیزی در آنچه ما دیدیم و با افرادی که در جریان مأموریتمان صحبت کردیم، واضح بود، اما این هم آشکار بود که کمککنندهگان نیز کاملاً به ارائۀ کمکهای بشردوستانه اصولی و بدون قیدوشرط به مردم افغانستان، متعهد هستند.»
نهادهای امدادرسان گفتهاند که برنامۀ پاسخدهی بشردوستانه برای سال ۲۰۲۲ در افغانستان که از سوی سازمان ملل راهاندازی شده، یکی از بزرگترین درخواست بشردوستانهیی است که تاکنون برای یک کشور در نظر گرفته شده است.
به گفتۀ آنان، سازمان ملل خواهان ۴.۴۴ میلیارد دالر آمریکایی جهت ارائۀ کمکهای بشردوستانۀ ضروری به بیش از ۲۲ میلیون تن در افغانستان شده است که در صورت تمویل آن، سازمانهای امدادرسان میتوانند به فعالیت ادامه دهند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
پیش از این، نهادهای امدادرسان بارها از فروپاشی اقتصادی افغانستان و گسترش بجران گرسنهگی در این کشور هشدار دادهاند. بر بنیاد گزارشها، هماکنون بیش از ۹۰ درصد شهروندان افغانستان زیر خط فقر قرار دارند و بیش از نیمی از جمعیت این کشور با گرسنهگی شدید روبهرو اند.