بازگشایی مکتبها به روی دختران بالاتر از صنف ششم و پایاندادن به محرومیت میلیونها دختر در افغانستان از آموزش، خواست عمدهی شهروندان از حکومت امارت اسلامی است؛ حکومتی که هماکنون دروازههای نهادهای آموزشی را برخلاف خواست مردم افغانستان و جهان، به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته نگه داشته است.
با این که هر روز بیشتر شهروندان از امارت اسلامی میخواهند که به محرومیت دختران از آموزش پایان دهد؛ اما امارت اسلامی بیاتکا به این خواست شهروندان، هنوز هیچ نشانهای از خود برای کوتاهآمدن از این رویکرد نشان نداده است. در ادامهی خواستها مبنی بر درنظرگرفتن حق آموزش دختران، در این اواخر مقامهای امارت اسلامی در سفرهای خویش به ولایتهای مختلف، به این خواست از سوی باشندگان این ولایتها روبهرو شده اند.
چندی پیش، زمانی که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، در یک سفر رسمی به هرات به سر میبرد، خواست بازگشایی مکتبها به روی دختران به سخنگوی امارت اسلامی، از سوی یکی از فعالان فرهنگی این ولایت به نمایندگی از باشندگان هرات مطرح شد. این خواست، روز گذشته در ننگرهار به سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخله، از سوی یکی از فعالان این ولایت نیز مطرح شد.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخله، در پاسخ به این خواست در ننگرهار گفت که آن را با رهبری امارت اسلامی شریک خواهد کرد. البته پیش از این، سرپرست وزارت امور داخله در یک سخنرانی در خوست گفته بود که تلاشها برای بازگشایی مکتبها به روی دختران ادامه دارد. سخنگویان حکومت سرپرست اما در پیوند به سرنوشت مکتبهای دخترانهی بالاتر از صنف ششم سکوت کرده اند و در این راستا آمادهی هیچ گونه ابرازنظر نیستند.
با این که از زمان بستهشدن مکتبها به روی دختران، از امارت اسلامی خواسته شده است که از این فیصلهی خود منصرف شود؛ اما امارت اسلامی نه تنها در برابر این خواستها از موقف خود کوتاه نیامده؛ بل محدودیتها در برابر زنان و دختران در کشور را نیز افزایش داده؛ رویکردی که امیدها مبنی بر بازگشایی مکتبها به روی دختران را به ناامیدی بدل کرده است.
حسنا رئوفی، فعال حقوق زن، در این باره میگوید: «ما شاهد بودیم زمانی که گفته میشد مکتبها به روی دختران باز شود، دیدیم که پوهنتونها/دانشگاهها به روی دختران بسته شد و وقتی که توقع میرفت پوهنتونها به روی آنها باز شود، زنان از کار در مؤسسهها منع شدند. متأسفانه پس از وضع هر محدودیتی، شایعاتی نشر میشود که کار روی بازشدن مکتبها به روی دختران جریان دارد؛ اما همهاش شایعات بوده است.»
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، به تازگی اعلام کرده است که هماکنون کمازکم ۱۱۸ میلیون دختر در سراسر جهان به شمول افغانستان از آموزش محروم اند.
افغانستان اما تنها کشوری در روی زمین است که به گونهی کامل دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتبها و دانشجویان دختر از رفتن به دانشگاهها محروم اند. با این وجود، به تازگی شایعاتی از برخی ولایتها پخش شده است که گفته میشود حتا دختران بالاتر از ۱۰ سال و دخترانی که قد نسبتاً بلندتری دارند، نیز از رفتن به مکتبها منع شده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
هرچه بیسرنوشتی مکتبها روی دختران و محرومیت آنان از آموزش به درازا کشانیده میشود، به همین اندازه نگرانیها در پیوند به آیندهی آنان نیز برجسته میشود.
سوسن خالقیار، دیگر فعال حقوق زن، میگوید: «آن چه امارت اسلامی تعهد میدهد و به آن چه عمل میکند، فرق دارد. هیچ گاه گفتههایش را عملی نکرده است و هر روز قیودات در برابر زنان بیشتر میشود. این وضعیت، آیندهی زنان و دختران را بیشتر نگرانکننده خواهد ساخت.»
امارت اسلامی پیش از این، دلیل بستهماندن مکتبها به روی دختران را کار روی نصاب آموزشی مکتبهای دخترانه بیان کرده بود؛ کاری که با وجود گذشتن این همه، هنوز از پیشرفت آن خبری نیست.