پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، شماری از خبرنگاران افغان برای پیشبرد پروندههای پناهندگی شان و رفتن به کشورهای اروپایی به ایران و پاکستان رفتند. اکنون با گذشت نزدیک به سه سال برخی از این خبرنگاران از متوقفشدن روند رسیدگی به پروندههای شان شکایت دارند.
امید پویا، خبرنگار افغان در ایران، با شکایت از تمدیدنشدن ویزایش میگوید که خبرنگاران در این کشور با بیکاری و مشکلات اقتصادی روبهرو اند. او میافزاید: «برای انتقال خبرنگاران هیچ امیدواری داده نمیشود؛ گویا خبرنگاران به فراموشی سپرده شده است؛ ۸۰ خبرنگار منتظر کیسهای شان در ایران استند؛ ویزای شان پس از چهار بار تمدید نمیشود؛ از این رو غیرقانونی گفته شده و مورد پیگرد قرار میگیرند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
صنوبر صدیقی، دیگر خبرنگاران افغان در ایران نیز، میگوید: «در شرایطی بدی استیم؛ روند رسیدگی به کیسهای ما به کندی پیش میرود؛ در حالی که شش ماه تا یک سال را برای ما وعده دادند.»
صادق، خبرنگار افغان در پاکستان، میگوید که خبرنگاران به دلیل توقف یا کندی در روند رسیدگی به پروندههای شان، با مشکلات اقتصادی روبهرو شده اند. او میافزاید: «خبرنگاران مشکلات کاری زیاد دارند؛ ما را نمیگذارند و می گویند که جواز کاری ندارید؛ پلیس هم به شدت دنبال ما استند؛ ۸۰ درصد مهاجران ویزا ندارند و همین خاطر بیرون رفته نمیتوانند.»
سازمان حمایت از خبرنگاران افغان، به تازگی در اعلامیهای از وضعیت و چالشها در برابر خبرنگاران افغان در ایران و پاکستان نگرانی کرده و آن را ناامیدکننده خوانده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
این سازمان، افزوده که خبرنگاران افغان که در انتظار رفتن به کشورهای دیگر اند، مشکلات اقتصادی و پیگردهای قانونی را در این کشورها تحمل میکنند. در بخشی از اعلامیهی این نهاد آمده : «خبرنگاران مقیم ایران و پاکستان با تماسهای پیهم با سازمان حمایت از خبرنگاران گفته اند که اکنون روند تخلیهی آنها به کشورهای غربی متوقف شده و آنها در وضعیتی نابسامان قرار دارند. در کشورهای سوم نیز ویزای اقامت شان تمدید نشده و از هیچ گونه حمایت اقتصادی و بشری برخوردار نیستند.»
سازمان حمایت از خبرنگاران افغان، از کشورها و نهادهای پشتیبان رسانهها خواسته که برای نجات خبرنگاران افغان از سردرگمی در ایران و پاکستان، اقدامهای عملی را انجام دهند.