امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه‌ی حکومت سرپرست امارت اسلامی، صبح روز یک‌شنبه، ۶ حوت، در رأس یک هیئت به دعوت رسمی رشید مردوف، وزیر امور خارجه‌ی ترکمنستان، به این کشور رفت. ضیااحمد تکل، معاون سخن‌گوی وزارت امور خارجه‌، در حساب کاربری اکس خود نوشته است که این هیئت در جریان سفرش به ترکمنستان، روی موضوع‌های گونه‌گون و مسائل دوجانبه میان کابل و عشق‌آباد، بحث خواهد کرد.

در تشکیل این هیئت، افزون بر امیرخان متقی، شهاب‌الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم و مسئولانی از اداره‌ی خط آهن افغا‌نستان و شرکت برق‌رسانی افغانستان (برشنا)، نیز حضور دارند. با این همه، برخی از آگاهان امیدوار اند که سفر این هیئت امارت اسلامی بتواند در راستای رفع نگرانی‌ کشورهای آسیای میانه به ویژه ترکمنستان از افغانستان و تقویت هم‌کاری‌های اقتصادی میان دو کشور، سودمند واقع شود.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره می‌افزاید: «خوب است که آقای متقی بتواند در این گفتمان یک نتیجه‌ی قابل قناعت به افغانستان بیاورد و قناعت کشورهای دیگر را در بخش امنیتی فراهم کند و به کشورها افهام و تفهیم شود که افغانستان پناه‌گاه تروریزم نیست و همین گونه تقابل استراتژیک کشورها نیست؛ بل افغانستان می‌خواهد یک درب اتصال منطقه را از نگاه اقتصادی و سیاسی با کشورها باز بکند.»

از سویی هم، محمدباقر محسنی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، باور دارد که این گونه تلاش‌های امارت اسلامی در شرایط کنونی ممکن است نتایج سودمند اقتصادی برای افغانستان داشته باشد؛ اما برآیند مطلوب سیاسی این گونه ارتباطات امارت اسلامی با کشورهای دیگر، نیازمند یک سلسله تغییرها در سیاست داخلی این حکومت است.

محسنی در خصوص این مسئله بیش‌تر می‎‌گوید: «برقراری روابط سیاسی با جمهوری ترکمنستان، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما آن چه برای امارت اسلامی مهم است، در عرصه‌ی برقراری روابط سیاسی این است که امارت اسلامی باید توجه داشته باشد که یک سلسه مشکلات داخلی را حل بکند تا روابط سیاسی خود را در عرصه‌ی بین‌الملل تقویت کند.»

گفتنی‌ است ترکمنستان از کشورهایی است که با افغانستان زیر حاکمیت امارت اسلامی هم‌چنان روابط خود را در عرصه‌های مختلف ادامه داده است و هم‌اکنون افغانستان و ترکمنستان روابط بازرگانی خوبی با یک‌دیگر دارند. اما با وجود این روابط بازرگانی و سیاسی نسبتاً خوب، کار عملی برخی از پروژه‌های اقتصادی مشترک دو کشور از جمله پروژه‌‌های تاپی و تاپ در بیش‌تر از دو سال گذشته در افغانستان از سر گرفته نشده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، امیدوار است که سفر این هیئت بتواند زمینه‌ی هم‌کاری‌های اقتصادی و ترانزیتی میان دو کشور را بیش‌تر تقویت کند. «از آن جایی که افغانستان محاط به خشکه و متکی به یک مسیر تجارتی است، بنابراین هرچه ما با کشورها روابط تجارتی ما را تقویت و راه‌های بیش‌تر تجارتی را باز کنیم، این می‌تواند ما را کمک کند که مشکلات اقتصادی خود را حل کنیم.»

سفر هیئت امارت اسلامی به ترکمنستان در حالی صورت می‌گیرد که روز شنبه یو شیا یونگ، نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان، اعلام کرد که ترکمنستان میزبان نشست بعدی وزیران امور خارجه‌ی کشورهای منطقه در باره‌ی افغانستان است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: