یک روز پس از پایان نشست بین‌المللی اوزبیکستان، اکنون آگاهان به ابعاد مختلف این نشست پرداخته‌اند. آگاهان هدف از این نشست را کسب اطمینان از سوی امارت اسلامی مبنی بر نبود تهدید امنیت کشورهای منطقه و جهان از خاک افغانستان می‌دانند.

عزیز معارج، از آگاهان مسائل سیاسی، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید که کشورهای منطقه در صدد امتیازدهی و برقراری ارتباط عمیق‌تر با امارت اسلامی‌اند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

با این حال، شماری دیگر از آگاهان مسائل سیاسی می‌گویند که کشورهای منطقه نگران فعالیت‌های تروریستی از خاک افغانستان به کشورهای‌شان‌اند. به باور آنان، نشست اوزبیکستان زیر تأثیر رقابت‌های شدید آمریکا و روسیه برگزار شده است و هر کشور می‌خواهد که امارت اسلامی را به جناح خود بکشاند.

آگاهان مسائل سیاسی می‌افزایند این نشست پیش از این‌که به سود امارت اسلامی باشد، به سود مردم افغانستان است. ویس ناصری، یکی دیگر از آگاهان مسائل سیاسی، نیز می‌گوید: «به‌خاطر بررسی اوضاع مردم افغانستان و شرایط در افغانستان و تهدیداتی که از افغانستان جهان را تهدید می‌کند، این‌ها نشست کردند.»

از سویی هم، محمود اضطرابی، استاد دانشگاه و آگاه روابط بین‌الملل، برایند نشست اوزبیکستان را به‌دلیل روی‌کرد سران امارت اسلامی سودمند نمی‌داند.

او می‌گوید: «چنین نشست‌هایی مفید می‌تواند باشد، زیاد مفید می‌تواند باشد و به‌ویژه به حال افغانستان، اما سرانی که در این نشست شرکت می‌کنند و با روی‌کردی که این‌ها نشست می‌کنند، نمی‌توانند استفادۀ بهینه ببرند. به همین خاطر سمبولیک و بی‌نتیجه می‌باشد.»

توماس نیکلسون، نمایندۀ ویژۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان، در نشست اوزبیکستان باری دیگر از وضعیت آشفتۀ حقوق بشر، حقوق زنان و دختران و آزادی بیان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و خواستار حکومت همه‌شمول با حضور زنان، جریان‌های سیاسی و اقلیت‌های قومی شده است.

او گفته است: «من بر وضعیت جدی حقوق بشر که یوناما گزارش داد از جمله حقوق زنان و دختران، گروه‌های قومی به‌‌ویژه هزاره‌ها، شیعه‌ها و آزادی رسانه‌ها، تأکید کردم.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

مقام‌های امارت اسلامی در نشست اوزبیکستان در قبال بحث روی مسائل اقتصادی و تجارتی، روی امنیت نیز حرف زده‌اند. امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، در این نشست گفته است که آنان متوجه تأمین امنیت افغانستان، منطقه و جهان‌اند.

نزدیک به یک سال از حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان می‌گذرد، اما سران امارت اسلامی با شرکت در نشست‌های مختلف تاکنون قادر به به رسمیت‌شناخته‌شدن حکومت‌شان از سوی هیچ کشوری نشده‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: