به تازه‌گی طرح دوازده ماده‌یی از سوی ۳۲ نمایندۀ مجلس نماینده‌گان ایران به‌نام «طرح سازماندهی اتباع خارجی غیرمجاز» برای مقابله با اتباع غیرمجاز در این کشور، ارائه شده است. بر بنیاد این طرح، پولیس حق تیراندازی به سوی اتباع غیرمجاز را دارد و از پرداخت دیه نیز ساقط می‌شود.

در مادۀ هفتم این طرح آمده است که دادستان‌ها مکلف‌اند مجوز بازرسی از محل‌های مشکوک تردد و اقامت اتباع و مجوز توقیف و بازرسی موترهای عبوری مشکوک به حمل اتباع را صادر کند. در این طرح هم‌چنان گفته شده تیراندازی به سمت موتر حامل اتباع غیرمجاز چنان‌چه موتر از ایست بازرسی پولیس فرار کند و «ظن قوی به حمل اتباع» باشد، با رعایت سایر ضوابط قانون، به کارگیری سلاح مجاز است.

بر بنیاد این طرح، اگر اتباع غیرمجاز وارد ایران شده باشند و پولیس نیز ضوابط را رعایت کرده باشد، دیه‌یی پرداخت نخواهد شد.

در مادۀ دیگری از این طرح آمده است که هر تبعۀ خارجی که بدون مجوز وارد ایران شده یا در ایران اقامت یا تردد داشته باشد، بر علاوۀ طرد از این کشور، به مجازات درجه یک، یعنی به ۲۵ سال حبس و پرداخت بیش از یک میلیارد ریال و مصادرۀ کل اموال  و انحلال شخص حقوقی، محکوم می‌شود.

هم‌چنان در این طرح آمده است کسانی‌ که به مهاجران در بخش تأمین محل سکونت، خرید اموال، استخدام به کار یا ترددشان هم‌کاری می‌کنند نیز مجرم شناخته شده و مجازات خواهند شد.

هرچند تمام ۱۲ مادۀ این طرح بی‌رحمانه و خلاف مقررات حقوق بشری‌ست؛ اما این سه ماده از جنجال‌برانگیزترین ماده‌های این طرح‌اند.

سیدعبدالباسط انصاری، مشاور رسانه‌یی وزارت امور مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان می‌گوید، این طرح از جانب شورای ملی ایران مطرح شده و تاکنون از سوی رهبری حکومت این کشور تصویب نشده است.

او می‌گوید، این وزارت امیدوار است رهبری حکومت ایران با درک مشکلات و چالش‌های فراراه زنده‌گی مهاجران در ایران، این طرح را تصویب نکند.

در این حال، نوررحمان اخلاقی، نامزد وزیر وزارت امور مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان نیز در صفحۀ توییترش نگاشته که در طرح تازه دربارۀ مهاجران، موارد تکان‌دهنده مطرح شده است.

حامد تهذیب، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه به سلام‌وطندار می‌گوید، عبدالغفور لیوال، سفیر افغانستان در تهران در دیداری که با باقر قالیباف، رئیس مجلس نماینده‌گان ایران داشته، نگرانی دولت و مردم افغانستان را دربارۀ این طرح با او شریک کرده است.

آقای لیوال از رئیس مجلس نماینده‌گان ایران خواسته است در بخش تصویب و عملی‌کردن این طرح، نگرانی‌ها را رفع کنند.

آقای تهذیب می‌گوید که وزارت خارجه تلاش دارد با استفاده از مجاری دیپلماتیک به این مشکل رسیده‌گی کند.

بر بنیاد آمارهای رسمی دولت افغانستان، از میان ۶.۵ میلیون مهاجر افغانستانی، ۸۰ درصد آنان در دو کشور همسایه، ایران و پاکستان زنده‌گی می‌کنند.

نوررحمان اخلاقی، نامزد وزیر وزارت امور مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان که امروز برنامه‌هایش را به مجلس نماینده‌گان رائه می‌کرد می‌گوید، این وزارت روند ادغام پایدار مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان را روی دست گرفته‌ است. او می‌گوید، در صورتی ‌که روند صلح موفقانه به پایان برسد، روند ادغام میلیون‌ها مهاجر را به کشور فراهم خواهند کرد و در صورتی ‌که این روند ناکام شود، نیز این وزارت برنامه‌های لازم را دارد.

هم‌چنان آقای اخلاقی می‌گوید، طرح برقی‌سازی کمک به مهاجران و بی‌جاشده‌گان را نیز روی دست گرفته‌اند که در بخش کاهش فساد موثر خواهد بود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: