روانشناسان میگویند ناامنیها و حملههای مرگبار اخیر در کشور سبب شده است که دانشآموزان بیشتر از آسیب فیزیکی، آسیب روانی ببینند. سیدعلیاکبر سروری، یک تن از روانشناسان، به سلاموطندار میگوید که رویدادهای اخیر میتواند انگیزۀ دانشآموزان و مردم را نسبت به آموزش و آیندۀشان از بین ببرد.
آقای سروری میافزاید: «حوادث انتحاری و انفجاری خیلی بر روح و روان دانشآموزان تأثیر منفی میماند. دانشآموزان بیشتر از اینکه آسیبهای فیزیکی بببیند، بیشتر آنها آسیبهای روانی دیدند.»
روانشناسان میافزایند دانشآموزانی که در محل رویداد باشند، بهطور مستقیم و آنهایی که در محل رویداد نباشند، بهطور غیرمستقیم متأثر از آسیبهای روانی این رویدادها خواهند شد.
نجیبالله عظیمی، یک تن دیگر از روانشناسان، میگوید که هماکنون دانشآموزان به شکل گسترده آسیبهای جدی روانی دیدهاند. به باور او، بیانگیزهبودن دانشآموزان، عدم تصمیمگیری درست، ناامیدی، نبود خواب کافی، کابوسهای شبانه و کماشتهایی، از آسیبهای عمدۀ روانی آنان بوده میتواند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «کسانی که در محل حادثه حضور داشتند، به شکل مستقیم و کسانی که از طریق رسانهها و تلویزیونها میبینند، به شکل غیرمستقیم روی روح و روانشان خیلی تأثیر میگذارد.»
پس از دو حملۀ انفجاری در نزدیکی مکتب «عبدالرحیم شهید» در غرب کابل، به تازهگی روانشناسان مؤسسۀ تحقیقاتی و خدمات روانشناسی بهروان بهطور رضاکارانه، برای درمان آسیبهای روحی دانشآموزان به این مکتب آمدهاند.
این مؤسسه بیش از ۲۰ روانشناس دارد و ظرف دو روز نزدیک به ۱۰۰ دانشآموز را پوشش داده است. محمدرضا اکبری، یک تن از دانشآموزانی که گواه رویداد اخیر در مکتب «عبدالرحیم شهید» بود و اکنون در این مرکز برای آسیبزدایی روانی، مشاوره دریافت میکند، میگوید که پس از این رویداد سردرد شدید پیدا کرده است، شبها کابوس میبیند و بهشدت ناامید شده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
محمدرضا اکبری میافزاید: «بعد از این حادثهها سردرد شدم، خوابهای عجیب و غریب میدیدم و دیگر اینکه بیانگیزه شدم. قبلاً ما خیلی علاقه داشتیم درس بخوانیم، حالا هرچه سر کتاب میروم، دیگر دلم نمیشود که درس بخوانم.»
در همین حال، عارف حسین، یکی دیگر از دانشآموزانی که بهشدت آسیب روحی را تجربه کرده است و نمیتواند بهطور درست صحبت کند، میگوید که اگر درسخواندن به بهای جانش هم تمام شود، او درسخواندن و به مکتبرفتن را ادامه خواهد داد.
به گفتۀ او، با رویدادهای اخیر در کشور بیشتر دانشآموزان به درسهایشان حاضر نشدهاند. او در پاسخ به پرسش ما که از امارت اسلامی چه میخواهد، میگوید: «امنیت، امنیت و امنیت.» عارف میافزاید: «میخوانیم، حتی اگر به قیمت جان ما و به قیمت خونهای ما هم تمام شود، ما درس خود را میخوانیم، ما از خود آینده داریم، ما نسل جوان هستیم.»
گفتنیست چندی پیش نیز روانشناسان گفته بودند که با بستهماندن مکتبهای دخترانۀ بالاتر از صنف ششم، دانشآموزان دختر بهشدت افسرده و نسبت به آیندۀشان ناامید میشوند.