شماری از چهرههای سیاسی مخالف حکومت امارت اسلامی، برای بار دوم در نشستی زیر نام نشست ویانا، دوشنبه، ۴ ثور، در شهر ویانای کشور اتریش گرد هم آمدند و در بارهی مسائل داخلی افغانستان و تقویت اعتمادسازی میان اعضای این نشست، بحث و گفتوگو کردند. در این دور نشست ویانا، ۳۰ تن از چهرههای سیاسی دولت پیشین و فعالان مدنی، به میزبانی انستیتیوت امور بینالمللی اتریش، گرد هم آمدند.
در همین حال، آگاهان مسائل سیاسی اما میگویند که این نشست، هیچ گونه تأثیری بر وضعیت جاری در افغانستان نخواهد داشت و اشتراککنندگان در این نشست را افراد ناکام خوانده اند. محمدسلیم پیگیر، آگاه مسائل سیاسی، با ناکامخواندن چهرههای اشتراککننده در این نشست، میگوید نشستهایی که به خواست خارجیها در بارهی مسائل افغانستان برگزار شود، هیچ گونه تأثیری بر سرنوشت شهروندان و کشور نخواهد داشت.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «این گونه نشستها که نه در گذشته و نه در حال تأثیرگذار بوده و در آینده هم روی موضوع افغانستان تأثیرگذار نخواهد بود. نشستهایی که در کشورهای خارجی برگزار میشوند و چهرههای حاضر در این نشست، چهرههای ناکام اند و جامعهی غرب میخواهد آنها را مصروف نگه دارد که نه کشورهای همسایه و نه جامعهی جهانی حرف اینها را میشنوند. آنها باید اول خود شان همنظر شوند و به یک اتحاد برسند که هرگز نمیشوند.»
این آگاهان با ناکامدانستن این نشستها، روی همگرایی جهانی و کشورهای تأثیرگذار بر افغانستان در بارهی مسائل مربوط به این کشور، میگویند که اگر این نشست بتواند جامعهی جهانی را قانع بسازد، آن گاه تأثیرگذار خواهد بود. از سویی هم، سیدضیا حسینی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید که اصل هدف تلاش برای اعتمادسازی میان چهرههای سیاسی در خارج از افغانستان است؛ این که چه اندازه روی مواضع و مسئلهی امارت اسلامی تأثیرگذار است و نقش دارد، بحث خیلی قابل اتکا نیست.
او میافزاید: «آن چه مسلم و واضح است، دو نکتهی اساسی است؛ این که چه میزان میتوانند روی همگرایی جهانی و اقناع جامعهی جهانی و کشورهای تأثیرگذار کار کنند و آنها را به سمتی که میخواهند، سوق بدهند؛ اما تا این جا نتوانسته اند چنین چیزی را به بار بیاورند و اولین نیاز شان این است که میان خود شان به اجماع سیاسی قابل قبول برسند و سپس گفتوگو را با امارت اسلامی، در میان بگذارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید که اگر جامعهی جهانی از این نشست پشتیبانی کند، تأثیرگذاری آن بیشتر خواهد بود. آقای فرهادی، میافزاید: «در بارهی نشستهایی که در خارج از افغانستان برگزار میشود، اگر جامعهی ملل متحد اینها را تسهیل کند، اعتبار این نشستها بیشتر میشود.»
با تلاشهای پیهم نتوانستیم دیدگاه امارت اسلامی را در این گزارش داشته باشیم؛ اما در دور نخست این نشست که در ۲۴ سنبلهی سال گذشته برگزار شده بود، امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی افغانستان، گفته بود که این گونه نشستها، برای آنان مایهی نگرانی نیست؛ زیرا این گونه نشستها نتیجهبخش نخواهند بود.