آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در ۱۸ دسمبر، روز جهانی مهاجران، با اشاره به چالشهای سرراه مهاجران در سراسر جهان از جمله تبعیض، خشونت، سوءاستفاده و قاچاق، به ایجاد سیستمهای مهاجرتی امن و فراگیر برای رعایت حقوق انسانی مهاجران در سراسر جهان تأکید کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، با پخش بیانیهای در حساب کاربری اکس خود در این باره نوشته است: «امروز همچنین روزی است برای یادآوری چالشهایی که مهاجران میتوانند با آن روبهرو شوند – از تعصب و تبعیض، خشونت و سوءاستفادهی آشکار تا بیرحمی غیرقابل تصور قاچاق انسان. به عنوان یک جامعهی جهانی، ما باید انسانیت مشترک خود را احضار کنیم و برای معکوسکردن این روندهای مضر تلاش کنیم. امروز و هر روز، بیایید از حقوق همه مهاجران دفاع کنیم و برای ایجاد سیستمهای مهاجرتی امن، انسانی و فراگیر تلاش کنیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سازمان بینالمللی مهاجرت، نیز گفته است که بر بنیاد برآوردهای آن، در پایان ۲۰۲۳، نزدیک به ۱۱۷.۳ میلیون تن در سراسر جهان به دلیل آزارواذیت، درگیری، خشونت و نقض حقوق بشر در محیط اصلی شان، در مهاجرت به سر میبرند.
در این میان، افغانستان همواره در میان چند کشور انگشتشمار دارای بیشترین مهاجر در سطح جهان بوده است. سازمان بینالمللی مهاجرت، چندی پیش با پخش گزارشی گفته بود که از ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ نزدیک به هشت میلیون افغان مهاجر شده اند که از این میان، ۸۵ درصد آنها به کشورهای همسایه و بیشتر ایران و پاکستان رفته و نزدیک به یک میلیون تن، به کشورهای اروپایی مهاجرت کرده اند.
شماری از مهاجران افغان در کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی، دلیل اصلی مهاجرت شان را تلاش برای فراهمسازی فرصتهای بهتر زندگی، کاری و تحصیلی، عنوان میکنند.
هادی، مهاجر افغان در پاکستان، در این باره میگوید: «اکثریت کسانی که از افغانستان مهاجر میشوند، به خاطر مشکلات خاصی است؛ برخی مشکلات امنیتی و اقتصادی و اجتماعی و حتا تعداد زیادی به خاطر تعلیم است.»
با این حال، مهاجران افغان در کشورهای میزبان نیز به دلیل آشنانبودن با محیط اجتماعی و فرهنگی، با چالشهایی نیز در زندگی شان روبهرو اند.
صنوبر، مهاجر افغان در ایران و نسترن، مهاجر افغان در فرانسه، میگویند که وفقکردن در کشور میزبان، زمانبر و پر از مشکلات است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
این مهاجران افغان اما میافزایند که با همهی دشواریهای زندگی در کشورهای میزبان، در مقایسه به افغانستان، به سهولتهای بیشتری دسترسی یافته اند.
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، اروپا و آسیا سرزمینهای اصلی مهاجرت در جهان اند که هر کدام به ترتیب میزبان حدود ۸۷ و ۸۶ میلیون مهاجر بینالمللی اند.