آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش تازه‌اش زیر نام «اوضاع افغانستان و پیامدهای آن بر ثبات جهانی»، گفته که درگیری‌های مسلحانه در افغانستان در سال روان میلادی نسبت به ۲۰۲۲ میلادی، ۴۱ درصد کاهش یافته است.

در این گزارش آمده است که از اول آگست ۲۰۲۳ تا ۲۲ نومبر همین سال، آمارهای موجود نشان می‌دهند که درگیری‌های مسلحانه ۴۱ درصد از ۱۰۴ مورد به ۶۱ مورد، انفجارها ۷۲ درصد از ۶۵ مورد به ۱۸ مورد نسبت به سال گذشته کاهش یافته‌ اند.

در همین حال، امارت اسلامی این گزارش سازمان ملل متحد را گامی مثبت در عرصه‌ی پیش‌رفت افغانستان می‌داند و از این نهاد می‌خواهد که پیش‌رفت‌های افغانستان در دیگر بخش‌ها را نیز نادیده نگیرد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، می‌گوید افغانستان کشوری است که هم‌اکنون امنیت و ثبات دارد و حکومت سرپرست امارت اسلامی با برقراری نظام واحد وضعیت را در کنترل دارد.

او می‌افزاید: «تمام پیش‌رفت‌ها در نظر گرفته شود. پیش‌رفت‌های اقتصادی و بنیادی تنها این دو موضوع در نظر گرفته نشود و واقعیت‌ها مد نظر گرفته شود. در کل راپور/گزارش سازمان ملل متحد در مورد افغانستان مثبت است و باید این خوش‌بینی‌ها دوام پیدا کند.»

کارشناسان مسائل نظامی و سیاسی اما این گزارش سازمان ملل متحد را بی‌اساس می‌دانند و می‌گویند حمله‌هایی که در این گزارش یاد شده است، زیر نام جنگ جبهه‌ای نیست و سازمان‌هایی که چنین گزارش‌ها را نشر می‌کنند، نشانی مکانی نداشته و آماری که ارائه می‌کنند، قابل محاسبه نیست.

این کارشناسان، به این باور اند حمله‌هایی که در سال روان در افغانستان رخ داده اند، در درصدی به شمار نمی‌آید و ۹۵ درصد حمله‌های مسلحانه کاهش یافته است.

طاهر یرغل، کارشناس مسائل نظامی، در این باره می‌گوید: «در حال حاضر در افغانستان یک امنیت خوب و مطمئن وجود دارد و نمی‌دانیم که سازمان ملل متحد این گزارش‌ها را از کجا و توسط کی جمع و نشر می‌کند. اصلاً حمله‌ها در افغانستان فعلاً وجود ندارد و ۴۱ درصد چه که حدود ۹۵ درصد کاهش یافته است.»

عبدالشکور دادرس، کارشناس مسائل سیاسی، نیز در این باره می‌گوید: «این حملات مسلحانه که این‌ها گفتند، بی‌آدرس است و آدرس مکانی ندارد و اگر کسی یک میل سلاح هم داشته باشد، مسلحانه است و اگر گروهی هم باشد، این حملات که ذکر کردند، تحت نام حملات جنگ جبهه‌ای نیست که آدرس مکانی داشته باشند. من به این عقیده هستم که این گزارش توسط دکتران نظامی فکر نمی‌کنم که تعقیب و تصویب شده باشد و بی‌اساس است.»

در بخشی از گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد آمده که حقوق زنان و دختران در افغانستان نیز محدود شده‌ است و به گفته‌ی او، زنان و دختران در افغانستان می‌توانند به مدرسه بروند، اما مشخص نیست که چه شمار در این مدرسه‌ها آموزش می‌بینند و آیا مضمون‌های علوم معاصر نیز در این نهادها تدریس می‌شود یا خیر؟

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

طوبا رسولی، یک تن از فعالان حقوق زن، در این باره می‌گوید: «اگر در این مدرسه‌ها تنها علوم دینی درس داده شود و از علوم معاصر خبری نباشد، سبب مشکلات زیادی می‌شود؛ چون امروزه در تمام بخش‌ها، به داکتر، معلم و دیگر بخش‌ها به خانم‌ها نیاز جدی داریم و هر جامعه نیاز دارد تا قشر تحصیل‌کرده‌اش هم علوم معاصر را بداند و هم علوم اسلامی را چه دختر باشد یا پسر و موفقیت یک کشور اسلامی در همین است که اتباع آن کشور چه زن‌ها و چه مردها علوم اسلامی را می‌آموزند و علوم معاصر را نیز بیاموزند.»

از سویی هم، دبیرکل سازمان ملل متحد در این گزارش از نگرانی کشورهای منطقه به نقل و انتقالات سلاح‌ در افغانستان اشاره کرده و گفته که رییس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در دیدارهای خود با مقام‌های امارت اسلامی در این کشور نشست‌هایی داشته و افزوده است که حکومت سرپرست در ۱۴ ولایت سلاح‌های قاچاق‌شده را کشف و ضبط کرده است.

با این همه، دبیرکل سازمان ملل متحد، در این گزارش گفته رویدادهایی که شاخه‌ی خراسان گروه داعش مسئولیت آن‌ها را برعهده گرفته یا به آن نسبت داده شده، نیز در افغانستان کاهش یافته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: