شماری از باشندگان شهر کابل، با شکایت از افزایش آلودگی هوا در این شهر، خواهان کنترل آن از سوی ادارهی ملی حفاظت محیط زیست اند. محمود، باشندهی ناحیهی چهارم شهر کابل، میگوید که آلودگی هوا او و اعضای خانوادهاش را بیمار کرده است.
او میافزاید: «همین حالا سینهی مرا گرفته و تمام کودکان در خانه به دلیل آلودگی هوا بیمار شده و در خانه مانده اند. آلودگی هوا که غبار غیرطبیعی است، بیشتر مردم را بیمار کرده است. از دولت میخواهیم که بلندمنزلها را نظارت و مالکان آنها را مجبور کند که در بلندمنزلهای خود فیلتر/تصفیهکننده نصب کنند.»
عبدالرئوف، باشندهی ناحیهی پنجم شهر کابل، میگوید که از طرف بامداد و شب آلودگی هوا بیشتر میشود و به همین دلیل، بیشتر وقتها او از رفتن به بیرون از خانه پرهیز میکند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «یکی صبح وقت و یکی شب در دم چراغهای موتر دیده میشود که فضا کامل افتیده و آلوده شده است و بیشتر مردم به بیماریهای تنفسی دچار شده اند. خواست ما از حکومت این است که باید از آلودگی هوا جلوگیری کند.»
حمید، دیگر باشندهی شهر کابل، از حکومت سرپرست امارت اسلامی، میخواهد که در کنار نظارت از منابع آلودهکنندهی هوا، باید بیشتر نهال غرس کند. «دولت باید سرسبزی و درخت را در محیط زیست بیشتر کند تا از آلودگی هوا جلوگیری شود.»
در سوی دیگر، شماری از جوانان، برای کاهش آلودگی هوا کارزارهای آگاهیدهی را به گونهی آنلاین راه انداخته اند. شفیعالحق استانکزی، مسئول راهاندازی این کارزار، میگوید: «پیامهایی را که ما به مردم میرسانیم، موضوعاتی چون اهمیت هوای پاک چه اندازه است؟ آلودگی هوا باعث کدام امراض میشود؟ عوامل آلودگی هوا کدامها اند؟ کدام اقدامات باعث کاهش آلودگی هوا میشود و برخی موارد دیگر که بتواند مردم تصیم بگیرند که در کاهش آلودگی هوا نقش داشته باشند.»
در همین حال، مسئولان در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگویند که در چند روز گذشته بیش از ۲۰ مورد منابع آلودهکنندهی هوا را شناسایی کرده و به گونهی موقت بسته اند.
طوفان جبران، مسئول تنظیم و کنترل آلودگی هوا در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگوید که این اداره به منظور کاهش آلودگی هوا برنامههایی را روی دست دارد. «مفتشین، تمام بلندمنزلها و حمامها را که از زغالسنگ استفاده میکنند، زیر نظارت دارند و بعضی از جاها که گپ این اداره را گوش نکنند، در قدم نخست به آنها توصیه و پس از آن، موقتاً مسدود میشود.»
همین گونه، شماری از آگاهان محیطزیستی، استفاده از مواد سوختی بیکیفیت، ازدحام جمعیت در شهر کابل و ساختوساز غیرمعیاری را، از مهمترین عاملهای آلودهکنندهی هوا میدانند. عبدالهادی اچکزی، آگاه محیطزیستی، میگوید که برای کنترل آلودگی هوا یک تا دو نوع معیار شناخته و به مردم معرفی شود.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
اچکزی، میافزاید: «ازدحام جمعیت در شهر کابل، استفادهی مواد سوختی بیکیفیت و ساختوساز غیرمعیاری، از عاملهای اصلی آلودگی هوا اند و برای کاهش آلودگی هوا یک تا دو نوع معیار برای کنترل آلودگی هوا شناخته و به مردم معرفی شود.»
شماری از پزشکان، میگویند که آلودگی هوا سبب بیماریهای تنفسی، زکام و سرطانها میشود. فریدالله عمری، متخصص در شفاخانهی انتانی شهر کابل، میگوید: «زمانی که از خانه بیرون میشویم، حتماً باید با خود ماسک داشته باشیم. به بیمارانی که مشکلات تنفسی ایجاد میشود را قرنطینه کنیم و بیماریهای ساری که سبب آن آلودگی هوا است را باید تلاش کنیم که به دیگران منتقل نشود.»
پیش از این، گزارشهای زیادی در بارهی آلودگی هوای شهر کابل پخش و پایتخت افغانستان، یکی از آلودهترین پایتختهای جهان خوانده شده است.