در حالی که روند اخراج مهاجران افغان از کشورهای مختلف به ویژه کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه افزایش یافته ‌است، سازمان بین‌المللی کار و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، از امضای تفاهم‌نامه‌ای برای ایجاد زمینه‌های کاری به مهاجران بازگشته از کشورهای دیگر به افغانستان خبر می‌دهند.

در خبرنامه‌ای که از سوی کمیساریای عالی سازمان مل متحد در امور پناهندگان پخش شده، در این باره آمده است: «سازمان بین‌المللی کار و کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، توافق‌نامه‌ای را برای تقویت هم‌کاری و برنامه‌های مشترک خود به منظور پشتیبانی از دست‌رسی به کار برای عودت‌کنندگان و جوامع میزبان آن‌ها از طریق کارآفرینی و توسعه‌ی شرکت‌ها با ایده‌ی اجتماعی، آموزش مهارت‌ها و دست‌رسی به بازارها امضا کرده اند.»

با این حال، شماری از مهاجران بازگشته به افغانستان، می‌گویند که در شرایط سخت اقتصادی ناشی از نبود زمینه‌ی کار و درآمد، شب‌وروز شان را می‌گذرانند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

حبیب و مشفق، دو تن از کسانی که دست‌کم پنج ماه می‌شود از پاکستان اخراج شده و به افغانستان بازگشته ‌اند، می‌گویند که به دلیل نداشتن زمینه‌ی کار و درآمد، در شرایط سختی به سر می‌برند.

این مهاجران بازگشته، می‌افزایند که ادامه‌ی این وضعیت آنان را وادار خواهد کرد تا دوباره راه مهاجرت به کشورهایی چون ایران و پاکستان را در پیش گیرند.

حبیب، می‌گوید: «مشکلات این جا خیلی زیاد است؛ سرمایه‌ی اندکی هم که داشتم، تا حال صرف مصارف خانواده شده و در خانه‌ی کرایه زندگی می‌کنیم. خواست ما از دولت این است که به ما زمینه‌ی کار فراهم شود.»

مشفق، نیز می‌گوید: «اگر زمینه‌ی کار به ما فراهم نشود، ما مجبور می‌شویم که دوباره به کشورهای منطقه مثل پاکستان و ایران برای یافتن کار برویم.»

از سویی هم، صفی‌الله، مهاجر دیگر که به تازگی از ایران اخراج شده و به کشور برگشته است، می‌گوید که بی‌کاری و آینده‌ی مبهم ناشی از نبود یک درآمد، دغدغه‌ی بزرگ مهاجران بازگشته به کشور است.

صفی‌الله، در این باره می‌افزاید: «در افغانستان وقتی کار و منبع عاید وجود داشته باشد، مشخص است که ما چرا مهاجرت بکنیم؟ ما فقط همین توقع را داریم که بتوانیم همین قدر درآمد داشته باشیم که غذای صبح‌وشب خود و خانواده‌های خود را پیدا کنیم. همین باشد، ما مهاجرت نمی‌کنیم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این همه، حکومت سرپرست، با استقبال از امضای تفاهم‌نامه میان سازمان بین‌المللی کار و کمیساریای عالی سازمان مل متحد در امور پناهندگان به منظور ایجاد زمینه‌های کاری به بازگشت‌کنندگان، می‌گوید که عملی‌سازی این راهکار، می‌تواند تأثیر بنیادی بر اقتصاد کشور داشته باشد.

عبدالرحمان حبیب، سخن‌گوی وزارت اقتصاد امارت اسلامی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «کاریابی به مهاجران برگشته یک موضوع مهم و اساسی است؛ چون این می‌تواند تأثیر مستقیم و غیرمستقیم داشته باشد و سبب رشد اقتصادی می‌شود. این نه تنها میزان بی‌کاری را کم خواهد کرد؛ بل که به رشد اقتصاد کشور نیز کمک خواهد کرد.»

کشورهای میزبان مهاجران افغان، در حالی در صدد اخراج میلیون‌ها مهاجر افغان هستند که به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی در کشور هم‌اکنون نرخ بی‌کاری به گونه‌ی نگران‌کننده‌ای بالاست و اخراج مهاجران این نگرانی را بیش‌تر می‌کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: