شماری از باغداران در پکتیا که در باغهای شان چهارمغز کاشته اند، میگویند که با روشهای معیاری برداشت این میوه آشنایی ندارند و این مشکل سبب شده که حاصلات باغهای شان کاهش یابد.
عبدالرشید، باغدار در ولسوالی لجهمنگل پکتیا، میگوید که در باغش ۱۵ درخت چهارمغز و سالانه از فروش محصول آن، ۵۰ هزار افغانی درآمد دارد. این باغدار، میافزاید که به دلیل آشنایینداشتن به روشهای معیاری برداشت چهارمغز، میزان حاصلاتش کاهش یافته است. «تمام مردم به گونهی غیرمعیاری چهارمغز را جمعآوری میکنند و این به درخت آسیب میزند به همین دلیل هر سال حاصلات این دختان کم میشود. به باغداران در این باره آگاهیدهی نشده است.»
این باغدار، میافزاید که در منطقهی آنها گونههای چهارمغز به ویژه چهارمغز کاغذی خوب حاصل میدهد و در زمان برداشت، یک کیلوگرام آن از ۱۲۰ تا ۱۵۰ افغانی به فروش میرسد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمد، دیگر باغدار نیز، میگوید که باغداران هنگام برداشت حاصلات چهارمغز با استفاده از چوب درختان را میتکانند که این کار به درختان چهارمغز و میوهی آن آسیب میرساند. «اگر با خاده و چوب شاخچههای درخت را بزنی حتما میشکند. چهارمغز و شاخهها را به چوب بزنی شکسته میشود. به ما کسی وسایل نداده که با آن چهارمغز را جمعآوری کنیم.»
این باغداران، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا میخواهند که زمینه را برای فراگیری روشهای معیاری برداشت چهارمغز فراهم و ابزارهای برداشت این محصول را به آنان نیز، توزیع کند.
در سوی دیگر، بازرگانان چهارمغز در پکتیا، میگویند که در سال روان بهای چهارمغز در بازارهای این ولایت در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته است.
علیاحمد، بازرگان چهارمغز، میگوید: «امسال قیمتها پایان است؛ چون خریدار نیست؛ چهارمغز نزد مردم باقی مانده است. ما چهارمغز را به من نمیفروشیم؛ بل هزار کیلوگرام چهارمغز را به دو یا ۲۵۰۰ افغانی میفروشیم؛ ولی از هزار و ۵۰۰ افغانی به پایین نمیفروشیم»
مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، میگویند که به دلیل نبود وسایل و ابزارهای جمعآوری چهارمغز، هنوز این محصول به گونهی سنتی برداشت میشود.
آصفالرحمان، مدیر عمومی جنگلات و منابع طبیعی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، میگوید که در حدود نُه هزار هکتار زمین این ولایت به درختان چهارمغز اختصاص یافته که سالانه از آن، ۵۰ هزار کیلوگرام چهارمغز برداشت میشود. او میافزاید: «برنامههای ما برای تولید چهارمغز از سالهای گذشته ادامه دارد؛ ولی از ۱۳۹۸ در تمام ولسوالیها ۳۶۰ قوریه ساختهایم که از هر قوریه ۳۰۰۰ اصله نهال چهارمغز تولید شده است. بعضی از این نهالها به ساحه انتقال شده اند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
کارشناسان امور باغداری اما میگویند که برداشت محصول چهارمغز به گونهی غیرمعیاری در درازمدت سبب کاهش حاصلات این میوه خواهد شد.
سیفالله منگل، استاد دانشکدهی زراعت دانشگاه پکتیا، میگوید که حکومت باید روشهای معیاری برداشت حاصلات کشاورزی به ویژه چهارمغز را به کشاورزان آموزش دهد. «وقتی میوه را به چوب یا سنگ و یا هم وسایل دیگه میزنند و یا هم از دیگر طریق غیرمعیاری جمعآوری میکنند، به درخت چهارمغز بسیار زیان میرساند؛ شاخههای درختان میشکند و وقتی که شاخهها شکسته شود حاصل کم میشود و میوههایی که پخته شده باشد، پایین میریزد.»
چهارمغز از مهمترین میوههای خشک در پکتیا است که در دامنهی کوههای ولسوالیهای ۱۲گانهی این ولایت به گونهی غیر معیاری کاشت میشود و تا اکنون برای معیاریسازی باغهای چهارمغز از سوی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری این ولایت هیچ اقدامی نشده است.