شماری از پزشکان در بلخ، میگویند که میزان مراجعهی زنان مبتلا به بیماریهای روانی به مرکزهای درمانی این ولایت، به گونهی چشمگیر افزایش یافته است.
حفیظالله محبی، روانپزشک در شفاخانهی مرکزی بلخ، میگوید که بلندبودن رقم مبتلایان به بیماریهای روانی در میان زنان، نگرانکننده است. او میافزاید: «در یک ماه ۳۵۰ تا ۴۰۰ بیمار داخل بستر داریم؛ در سال گذشته هم ۴۰۰۰ بیمار روانی داشتیم؛ خدمات برای این بیماران رایگان است و به شکل عادی و اساسی به مردم عرضه میشود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
راضیه، باشندهی بلخ که برای درمان افسردگیاش به بخش صحتروان شفاخانهی مرکزی بلخ آمده، میگوید که به دلیل مشکلات خانوادگی به ناخوشیهای روانی دچار شده است. «مشکلات خانوادگی دارم و چند ماه میشود که ازدواج کردهام؛ حالت روانیام خراب است؛ اعصاب خرابی و گریان میکنم؛ سردردی و جاندردی هم دارم؛ ناامید استم. پزشکان گفتند افسردگی داری.»
آسیه، دیگر باشندهی بلخ، میگوید با این که آزمون دشوار یک بست کاری را سپری کرده و در آن پذیرفته شده بود؛ اما خانوادهاش به او اجازهی کارکردن را نداده و به همین دلیل، او به افسردگی دچار شده است. آسیه میگوید: «افسردگی گرفته مرا و مشکلات خانوادگی دارم؛ امتحان داده بودم و به ولایت دوردست کامیاب شدهام؛ اما خانوادهام اجازهی کارکردن نمیدهد.»
روانپزشکان، خشونتهای خانوادگی، محدودیتهای اجتماعی، بیکاری و فقر را از عاملهای اساسی ابتلای زنان به بیماریهای روانی عنوان میکنند.
ایملشاه، روانپزشک دیگری در بخش صحتروان شفاخانهی مرکزی بلخ، میگوید که چالشهای اجتماعی و خشونتهای خانوادگی، میتواند اصلیترین دلیل افزایش بیماری روانی در میان زنان باشد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
به باور این روانپزشک، برنامهریزی برای فعالیتهای روزانه، ایجاد سرگرمی و نظمبخشیدن به زندگی، میتواند از ابتلای افراد به بیماریهای روانی پیشگیری کند. «بیماری روانی وابسته به چالشهای خانوادگی است به همین دلیل مردم مبتلا به بیماری روانی میشوند. در این جا داکتران/پزشکان در بارهی درمان بیماریهای روانی نظر میدهند.»
پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، وضع محدودیتهای آموزشی و کاری بر زنان و افزایش خشونتهای خانوادگی، شماری از زنان به بیماریهای روانی دچار شده اند.