در حالی که بارش ژاله در سال روان، در شماری از ولایتها، باغها و محصولات کشاورزی را آسیب زده؛ اما محصولات شفتالو در ننگرهار، نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، میگویند که در سال روان، حاصلات شفتالو افزایش و بازار فروش آن نیز بهبود یافته است.
نعمتالله اکبری، آمر خدمات زراعتی در ریاست زراعت ننگرهار، میگوید که امسال از سه هزار و ۱۵ هکتار زمین در این ولایت، نه هزار و ۸۷۶ متریک تن شفتالو برداشت شده است که این میزان حاصلات، افزایش محصولات شفتالو را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. او، میافزاید که در ۱۷ ولسوالی ننگرهار، باغهای شفتالو ساخته شده که شماری از آنها، اکنون به ثمر رسیده اند.
به گفتهی اکبری، قرار است مؤسسههای همکار در زمینهی کشاورزی، نیز صدها باغ شفتالو را در شماری از ولسوالیهای ننگرهار، ایجاد کنند که انتظار میرود محصولات این میوه در سالهای آینده بیش از پیش، افزایش یابد.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
آمر خدمات زراعتی در ریاست زراعت ننگرهار، به سلاموطندار میگوید: «امسال باغهای جدید شفتالو توسط مؤسسههای همکار برای مردم ایجاد خواهد شد. امارت اسلامی در تلاش است تا در داخل برای محصولات کشاورزان، بازاریابی کند.»
در همین حال، شماری از باغداران در ننگرهار، نیز میگویند که محصولات شان نسبت به سال گذشته افزایش یافته است و اگر رویدادهای طبیعی به باغهای شان آسیب نمیرساند، میزان محصولات شان بیشتر از این میشد. فرید، باشندهی ولسوالی کامهی ننگرهار، میگوید که بازار مناسبی برای فروش محصولات شفتالو در این ولایت، وجود ندارد و باغهایی که به حاصل رسیده، نیز با مشکلات آفت روبهرو اند که تأثیر بدی روی محصولات دارد. او، از حکومت میخواهد که برای فروش محصولات کشاورزان، بازار مناسبی ایجاد کند.
فرید، میافزاید: «در دوران شکوفهی درختان، چندین بار ژاله بارید که با آن هم، ما شفتالوی زیادی به بازار عرضه کردهایم. از حکومت میخواهم که در این زمینه به کشاورزان آموزشهای مسلکی بدهد و در پیشگیری از بیماریها، با باغداران همکاری کند.»
از سویی هم، شماری از کارشناسان امور کشاورزی، میگویند که آبوهوا و زمینهای ننگرهار برای رشد درختان شفتالو مناسب است و به همین دلیل، در سالهای پسین، کشاورزان به گونهی بیپیشینهای به کاشت درختان شفتالو رو آورده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سلیماحمد، کارشناس امور کشاورزی، میگوید که در مناطق شرقی، چهار گونه شفتالو کشت میشود. «یکی از آنها [شفتالوها]، درشتتر از دیگران است و این نوع شفتالو، راحت پوست و زود پخته میشود. مزهی خوب و مشتریان زیادی هم دارد.»
در سوی دیگر، شماری از تاجران، میگویند که امسال محصولات شفتالو در بازار فراوان شده است. شفق که محصولات شفتالو را از ننگرهار به کابل میبرد، میگوید که این میوه را از باغها به بهای ارزانتر میخرد و سپس، آن را در کابل با بهای بهتر میفروشد. او میافزاید: «ما از باغداران ولسوالیهای مختلف ننگرهار شفتالو میخریم. امسال محصولات خوب است. ما بیشتر همهی [محصولات] باغ را میخریم؛ زیرا امسال سود خوبی دارد.»
گفتنی است که باغهای شفتالو افزون بر ننگرهار، در کنر و لغمان نیز در حال گسترش است و امسال از ۱۵۰ هکتار باغ شفتالو در این دو ولایت، سه هزار تن محصول برداشت شده که ارزش مجموعی آن نزدیک به ۱۰۵ میلیون افغانی، بوده است.