یک روز پس از اعلام وزارت تحصیلات عالی مبنی بر آغاز سال جدید تحصیلی برای دانشجویان پسر، شماری از دانشجویان دختر با نگرانی از اجازهنیافتن به دانشگاهها، میگویند که منع آموزش آنان از سوی امارت اسلامی، بازی با سرنوشت و آیندهی میلیونها دختر افغان است.
باران سادات، دانشجوی دانشگاه کابل، میگوید که رویکرد امارت اسلامی در برابر آموزش دختران، بهانهجویی این حکومت برای کمرنگکردن حضور آنان در جامعه است.
این دانشجو میافزاید: «ما تمام قوانینی که امارت اسلامی روی دختران وضع کرده را در دانشگاه رعایت کردیم. در ابتدا میگفتند که حجاب کنید، ما در گذشته هم حجاب داشتیم؛ ولی باز هم سر تا پا سیاه پوشیدیم. وقتی گفتند که دختران در تایم/زمان جداگانه درس بخوانند و پسران در تایم جداگانه، باز هم قبول کردیم؛ اما حالا دیده میشود که بهانهجویی و مشکل جای دیگر است.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
مریم احمدی، دانشجوی یکی از دانشگاههای خصوصی شهر کابل، نیز میگوید که منع آموزش دختران، آسیب جدی بر روحیه و انگیزهی دخترانی است که برای رسیدن به آرزوهای شان سالها زحمت کشیده اند.
او میگوید: «این موضوع مهم است. تمام دختران نگران آیندهی شان اند که تا چه وقت از آموزش محروم خواهند ماند. نه تنها من؛ بل دوستان و همصنفانم انگیزهی درس را از دست دادهایم؛ در حالی که یک یا دو سمستر ما مانده بود که فارغ شویم.»
در همین حال، صدف، دانشجوی دیگری، با انتقاد از رویکرد جامعهی جهانی در برابر امارت اسلامی، میگوید که جامعهی جهانی فشارهای لازم را برای بازگشت دختران به دانشگاهها، انجام نداده است.
او میافزاید: «اگر این تلاشها اثرگذار میبود، در جریان دو سال گذشته دیده میشد؛ اما میبینیم که هیچ اثری نداشته است. برعلاوه دانشگاههایی که باز بود بسته شدند، کار زنان متوقف شد؛ پس جامعهی جهانی نمیتواند شرایط را برای دختران افغان تغییر دهد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، برخی از استادان دانشگاهها، میگویند که محرومیت دختران از آموزش، سبب فروپاشی نظام تحصیلی در کشور خواهد شد.
حمید محمودی، استاد دانشگاه، در این باره به سلاموطندار میگوید: «عدم تحصیل دختران در واقع فضای عمومی را به سمت یک خلا و ناامیدی پیش میبرد، اگر این وضعیت ادامه یابد، متأسفانه یک دورنمای روشن برای نظام تحصیلی وجود ندارد و ممکن است بسیاری از نهادهایی که خدمات تحصیلی ارائه میکردند، فعالیت شان متوقف شود یا به سختی فعالیت کنند.»
این در حالی است که وزارت تحصیلات عالی در ۲۹ قوس سال روان، با ارسال مکتوبی، به تمامی دانشگاههای خصوصی و دولتی دستور داد که آموزش دانشجویان دختر را تا اطلاع بعدی به حالت تعلیق درآورند؛ تصمیمی که واکنشهای ملی و بینالمللی را به دنبال داشت.