هالند و کانادا که رییسان مشترک ائتلاف جهانی آزادی رسانهها (MFC) استند، روز گذشته -جمعه، ۲۷ عقرب-، از حذف عضویت افغانستان از این ائتلاف خبر دادند.
این دو کشور، گفته اند که در مشورت با همه اعضا و در مطابقت با الزامهای ائتلاف جهانی آزادی رسانهها، تصمیم گرفته شده که افغانستان دیگر عضو این ائتلاف نباشد.
ائتلاف جهانی آزادی رسانهها با صدور بیانهای از وضعیت کنونی رسانهها در افغانستان، نگرانی کرده و گفته که وضعیت رسانهها در این کشور، متأسفانه دیگر با تعهد جهانی همخوانی ندارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در بیانیهی این ائتلاف آمده که همه کشورهای عضو ائتلاف جهانی آزادی رسانهها، به احترام و پابندی به تعهدهای جهانی، متعهد استند و در صورتی که کشوری از آن خودداری کند، از سوی همه اعضا مسئول پنداشته میشود.
همچنین در بیانیه آمده: «ائتلاف جهانی آزادی رسانهها، به نظارت دقیق از آزادی رسانهها در افغانستان ادامه خواهد داد.»
این در حالی است که چندی پیش، هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، با ابراز نگرانی از افزایش خشونت در برابر خبرنگاران، گفته بود که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، بیشتر از ۲۰۰ مورد نقض حقوق بشری خبرنگاران را ثبت کرده است.
در نتیجهی محدودیتهایی که در بیشتر از یک سال گذشته روی رسانهها وضع شده، شمار زیادی از رسانهها از فعالیت باز مانده و رسانههای که فعالیت دارند نیز، گستردهی فعالیت شان محدود شده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
بر اساس دادههای سازمان گزارشگران بدون مرز، با رویکارآمدن امارت اسلامی، فعالیت بیشتر از ۲۱۹ رسانهی چاپی، صوتی و تصویری در افغانستان متوقف شده است.
در سوی دیگر، به دلیل نبود ساختار پشتیبانیکننده از حق دسترسی به اطلاعات در افغانستان، دسترسی رسانهها و خبرنگاران به اطلاعات محدود شده و سخنگویان شماری از نهادهای حکومتی، همکاریای را که باید، با رسانهها ندارند.
بر اساس آمار این سازمان، پیش از تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، ۵۴۷ رسانه در این کشور فعالیت داشت؛ اما اکنون، ۳۲۸ رسانه فعال است.
گفتنی است که افغاستان در ۱۳۹۸ پس از متعهدشدن به تعهد جهانی در بارهی آزادی رسانهها، عضویت ائتلاف جهانی آزادی رسانهها را به دست آورده بود.