در ادامۀ نگرانیهای کشورهای منطقه از وضعیت افغانستان، این بار در چهارمین نشست مشورتی سران کشورهای آسیای میانه که دو روز پیش در کشور قرقیزستان با حضور رئیسان جمهور کشورهای آسیای میانه برگزار شد، اظهارنظرهایی دربارۀ وضعیت افغانستان نیز شده است.
امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان، در این نشست گفته است که حکومت امارت اسلامی افغانستان، برای ایجاد یک حکومت همهشمول حاضر نیست. او هشدار داده که وضعیت در افغانستان درحال بدترشدن است.
در کنار این و براساس گزارشها، سدیر جپاروف، رئیسجمهور قرقیزستان، نیز در این نشست گفته که وضعیت در افغانستان غیرقبال پیشبینیست. او خواهان هماهنگی کشورهای آسیای میانه در قبال وضعیت افغانستان شده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این همه، آگاهان تأکید دارند که حکومت سرپرست امارت اسلامی هنوز اطمینان کشورهای همسایه را حاصل نکرده است و در بخش تأمین امنیت مرزهای آنان وظیفه دارد.
سردارمحمد رحمان اوغلی، سفیر پیشین افغانستان در اوکراین، در این باره میگوید: «تحولات اخیر در کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و قرهقلپاقستان اوزبیکستان به خوبی نشان میدهد که منطقه بهخصوص کشورهای مذکور گواه یک حوادث است. این کشورها و استخبارات آنها آگاهاند که در افغانستان چه میگذرد و میدانند که در افغانستان گروههای مسلح مخالفشان حضور دارند. برای همین در تعامل با امارت اسلامی محتاطانه عمل میکنند.»
ولی فروزان، آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «شمال افغانستان مرز امن به کشورهای همسایه و روسیه نیست. برای همین امارت اسلامی وظیفه دارد تا جلوی افراطیت و تروریسم که از پاکستان سرچشمه میگیرد را بگیرد.»
از سویی هم، شانگ مینگ، رئیس سازمان همکاریهای شانگهای، روز گذشته در دیدار با وزیر امور خارجۀ پاکستان گفته که رعایت حقوق بشر و مبارزه با تروریسم در افغانستان لازمیست.
رئیس سازمان همکاریهای شانگهای و وزیر خارجۀ پاکستان تأکید کردهاند که حکومت سرپرست افغانستان باید در قبال نگرانیهای جامعۀ جهانی پاسخگو باشد.
به باور آگاهان، عدم تمرکز حکومت سرپرست امارت اسلامی به خواستهای مردم و جامعۀ جهانی، سبب بدترشدن آیندۀ افغانستان میشود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «مقامهای حکومت فعلی در هر مصاحبۀ خود میگویند که به خواست خودشان پیش میروند و کسی آنها را تغییر داده نمیتواند. با این وضعیت، آیندۀ افغانستان را نگرانکننده میسازند، مردم در افغانستان از حکومت امارت اسلامی راضی نیستند و امنیت روانی ندارند. این وضعیت در کنار اینکه سبب مهاجرت مردم میشود، تروریسم را نیز در افغانستان فعال میکند.»
میرویس آشفته، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «کشورهای منطقه به این دلیل نارام هستند و نمیدانند با حکومتی که حقوق شهروندان خود را رعایت نمیکند و دختران را به مکتب نمیماند و اجازۀ کار برایشان نمیدهد، چهگونه تعامل کنند.»
خواستیم دیدگاه مقامهای امارت اسلامی را در قبال اظهارات و نگرانیهای اخیر دربارۀ وضعیت افغانستان با خود داشته باشیم؛ اما با تماسهای پیهم موفق نشدیم.