چین با پشتیبانی روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد با طرح آمادهشدۀ ایالات متحدۀ آمریکا وتو کرده است که بر مبنای آن به استثنای کمکهای بشردوستانه، بر افغانستان محدودیتهای اقتصادی اعمال میکرد.
چنین اقداماتی پیش از این نیز از سوی چین، روسیه و کشورهای دیگر انجام شده بود که برخی از آگاهان سیاسی این موضوع را در کنار دیگر مسائل، رقابت میان قدرتهای بزرگ جهان میدانند که برای افغانستان یک تهدید بهشمار میرود.
جاوید مومند، آگاه سیاسی میگوید که امارت اسلامی باید جلوی رقابت قدرتهای بزرگ جهان را بگیرد. او میافزاید که امارت اسلامی باید سیاست بیطرفانه اتخاذ کند تا بتواند رقابت میان کشورها در افغانستان را مدیریت کند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
محبالله شریف، دیگر آگاه سیاسی نیز به این باور است که بر سر مسألۀ افغانستان، میان قدرتهای منطقه و کشورهای همسایه رقابت جریان دارد. او با اشاره به بیثباتی ۴۰ سالۀ کشور، فقر حاکم بر جامعه و اقتصاد مبتنی بر کمکهای خارجی، میگوید که رقابت قدرتهای بزرگ در افغانستان برای مردم زیان بزرگ بهشمار میرود.
تلاش کردیم دیدگاه وزارت امور خارجۀ امارت اسلامی را نیز در گزارش داشته باشیم؛ اما به تماسهای ما پاسخ داده نشد.
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی به سلاموطندار میگوید که امارت اسلامی سیاست مبتنی بر احترام متقابل را دنبال میکند و خواستار تعاملات خوب با تمام کشورهای جهان است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید که در وضعیت کنونی، افغانستان به کمکهای بشری تمام کشورهای جهان نیاز دارد. آقای کریمی میگوید: «زمستان فرا رسیده و کشور با خشکسالی مواجه است. از اینرو، زمان آن است تا از مشکلات بشری در افغانستان بهمنظور رسیدن به منافع سیاسی استفاده و مسائل بشردوستانه با موضوعات سیاسی خلط نشود.»
مسألۀ رقابت میان کشورهای قدرتمند در افغانستان در سالهای گذشته نیز تکرار شده است. در هفتۀ جاری کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی نشستی را دربارۀ افغانستان در اسلامآباد برگزار کردند که همزمان با آن نشست دیگری با حضور وزیران خارجۀ شماری از کشورهای منطقه در هند برگزار شده بود. شماری از تحلیلگران برگزاری چنین نشستهایی را نیز رقابتی میخوانند و میگویند که هر دو نشست برای شهروندان افغانستان نتیجۀ ملموسی در پی نداشت.