صدها تن از باشندهگان بامیان امروز در یک حرکت اعتراضی در مرکز این ولایت حملۀ مرگبار روز گذشته به مکتب سیدالشهدا در غرب پایتخت را محکوم و حکومت را در تأمین امنیت باشندهگان این ناحیۀ شهر کابل به بیتوجهی و بیکفایتی متهم کردند.
شماری از این معترضان را دانشآموزان تشکیل میدادند. این دانشآموزان معترض «کفن» پوشیدند و در کنار دیگر معترضان با سردادن شعارهایی چون «فردا از ماست اگر بگذارد»، «حمله بر مکتب جنایت جنگی است»، «نسلکشی را متوقف کنید»، جامعۀ جهانی و آمریکا را مخاطب قرار داده میگویند که در افغانستان قوم خاصی هدف حملههای مرگبار تروریستی قرار میگیرد؛ اما حکومت افغانستان در تأمین امنیت این قوم عملکرد تبعیضآمیز دارد.
بر بنیاد گفتههای معترضان، قوم هزاره در ۲۰ سال پسین با آنکه قربانی حملههای هدفمند تروریستی بوده و از سوی حکومت نیز مورد تبعیض قرار گرفته، اما با آنهم تنها کتلۀ قومی میباشد که طرفدار ارزشهای جامعۀ جهانی در افغانستان بوده و از آن پشتیبانی کرده است. معترضان میگویند که جامعۀ جهانی بهویژه سازمان ملل متحد در برابر حملههایی که به هدف نسلکشی قوم هزاره در جریان است، سکوت نکند و از این نسلکشی پیشگیری کند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عبدل دانشیار، یک تن از معترضان میگوید: «حملۀ مرگبار تروریستی بر یک مکتب در ساحۀ دشت برچی در غرب کابل را محکوم میکنیم. از حکومت میخواهیم به وعدههایی که در بخش تأمین امنیت باشندهگان غرب کابل داده است، عمل کند. جامعۀ جهانی نیز باید در برابر چنین حملاتی سکوت نکرده و از مردم حمایت کند.»
این معترض هشدار میدهد که در صورت ادامۀ اینگونه حملههای تروریستی و بیکفایتی حکومت، مردم خود برای حفاظت از جانشان بسیج خواهند شد.
جمیله، یک تن از دانشآموزان معترض نیز میگوید: «من یک کودک دانشآموز هستم، از دولت میخواهم امنیت را تأمین کند تا با آرامش درسهایم را بخوانم.»
طیبه خاوری، عضو شورای ولایتی بامیان نیز حملۀ مرگبار عصر روز گذشته به مکتب سیدالشهدا در غرب کابل را «نسلکشی» عنوان میکند و میگوید که این مردم هیچگاهی سنگرهای مبارزه با جهل و نادانی را ترک نخواهند کرد. او تأکید میکند که آموزش و پرورش جرم نیست و نسل جوان با اینگونه حملههای تروریستی ناامید نخواهند شد.
نصرالله واعظی، از عالمان دین در بامیان که در این حرکت اعتراضی شرکت کرده است، نیز حمله به مکتب سیدالشهدا در دشت برچی کابل را «جنایت ضد بشری» و بیپیشینه عنوان کرد. این عالم دین میگوید که عاملان این «جنایت ضد بشری» باید بدانند که با این حمله جلو دانایی و رفتن مردم به مکتب و دانشگاه را گرفته نمیتوانند.
معترضان بامیانی با صدور قطعنامۀ شش مادهیی حکومت را مسئول اصلی تأمین امنیت شهروندان عنوان کردند. در یکی از این مادهها آمده است، «هزارهکشی» دیگر قابل تحمل نیست و از حکومت خواسته است که موضعش را روشن کند و جدیترین برنامههای امنیتی را در مناطق هزارهنشین، بهویژه غرب کابل راهاندازی کند.
در مادههای چهارم و پنجم این قطعنامه آمده است اعضای هیأت گفتوگوکنندۀ دولت که از قوم هزارهاند، با طالبان در دوحه و نمایندهگان این قوم در مجلس، به رسم اعتراض استعفا بدهند. معترضان در مادۀ ششم قطعنامۀشان از جامعۀ جهانی و نهادهای پشتیبان حقوق بشر جهانی خواستهاند که «جنایت سازمانیافتۀ بشری علیه قوم هزاره» را نادیده نگیرند.
این اعتراض در حالیست که عصر روز گذشته در نتیجۀ سه انفجار پیهم به مکتب سیدالشهدا در غرب کابل، بیش از ۵۰ تن که بیشترشان دانشآموزان بودند، کشته شدند و بالاتر از ۱۰۰ تن دیگر زخم برداشتند.