مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ میگویند که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد ساحات آثار تاریخی در دسترس این وزارت قرار ندارد.
نورآغا نوری، رئیس ریاست باستانشناسی وزارت اطلاعات و فرهنگ با تأیید این مطلب امروز (پنجشنبه، یازدهم جدی/دی) در یک نشست خبری که به مناسبت ثبت منار جام ولایت غور در فهرست میراثهای فرهنگی کشورهای اسلامی در تالار این اداره برگزار شده بود، میگوید که بسیاری از ساحاتی که آثار تاریخی در آنجا موقعیت دارد، از دسترس وزارت اطلاعات و فرهنگ بیرون یا دسترسی به آن مکانها مشکل است.
آقای نوری میگوید، حدود ۴ هزار ساحۀ باستانی در سراسر افغانستان و در ولایتهای مختلف و وابسته به دورههای گذشته ثبت ریاست باستانشناسیست که قدیمیترین اثر تاریخی حدود ۱۲۰ هزار سال پیشینۀ تاریخی دارد.
با این حال، محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در این نشست میگوید که شماری از میراثهای فرهنگی کشور در حال ویرانشدن است.
آقای زهیر با اشاره به ثبت منار جام غور از سوی سازمان کشورهای اسلامی در فهرست میراثهای فرهنگی میگوید که این یک دستاورد بزرگ برای مردم افغانستان و حکومت است.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میافزاید که به تازهگی اتحادیۀ جهانی حفاظت از آثار فرهنگی مناطق جنگزده، برای حفظ و بازسازی آبدههایی که در جریان جنگ افغانستان آسیب دیده، مبلغ ۶ میلیون دالر را به حکومت افغانستان کمک کرده است.
آقای زهیر هم میگوید که این پول در راستای نگهداری از بالاحصار کابل و ساخت پارک باستانشناسی در این محل، بازسازی و احیای مدرسۀ سلطانحسین بایقراء در ولایت هرات، نگهداری قلعه و دروازۀ بست ولایت هلمند و احیای چند بنا در منطقۀ مرادخانی شهر کابل به مصرف خواهد رسید.
نگرانیها از در دسترسنبودن ۸۰ درصد ساحات آثار تاریخی در حالی مطرح میشوند که سهشنبۀ همین هفته وزارت خارجه اعلام کرد که منار جام ولایت غور ثبت آثار میراثهای فرهنگی جهان اسلام شد.
در خبرنامهیی که این وزارت نشر کرده بود، آمده که کمیتۀ میراثهای فرهنگی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی جهان اسلام (آیسیسکو) در جریان سومین نشست فوقالعادهاش با ثبت منار جام غور، در فهرست میراثهای فرهنگی جهان اسلام موافقت کرده است.