لعلجان، باشندهی شهر پلعلم، مرکز لوگر است. او از سالها به این سو، گاوها را پرورش میدهد و نگهداری میکند و از این راه، مشکلات اقتصادی خود را حل میکند.
لعلجان، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که این جا، نسبت به گذشته نسلگیری گاوها آسان و پیشرفته شده است و بسیاری از دامپروران برای بارورسازی گاوهای شان، از القاح مصنوعی کار میگیرند.
لعلجان، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری لوگر، میخواهد که در بارهی القاح مصنوعی و مزیتهای ازدیاد نسل گاوها، به دامداران و دامپروران آگاهیدهی کند.
او میگوید: «نام من لعلجان است. من باشندهی پلعلم، مرکز ولایت لوگر هستم. من یک گاو دارم؛ خوب شیر میدهد؛ روزانه سه کیلوگرام شیر میدهد. هم خودم میخورم و هم در بازار میفروشم. القاح مصنوعی برای گاوها بسیار مفید است؛ اما بهدستآوردن القاح مصنوعی مهم است و اگر القاح مصنوعی یافت نشد، از روش نسلگیری طبیعی استفاده میکنیم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
نقیبالله، کارشناس بخش حیوانی، میگوید که دامداران و دامپروران نسبت به گذشته، در بارهی القاح مصنوعی آگاهی دارند و ۸۰ درصد دامپروران در شهر پلعلم و ولسوالیها از القاح مصنوعی کار میگیرند.
او میافزاید که مهمترین فایدهی استفاده از القاح مصنوعی این است که کمک میکند تا نسل گاوها اصلاح شود و در ضمن سبب ازدیاد فرآوردههای شیری نیز میشود.
این کارشناس، تأکید میکند: «در تمام روستاها و ولسوالیهای لوگر، القاح مصنوعی یافت میشود؛ داکتران/پزشکان به خانهها نمیروند. دامداران به خاطر القاح مصنوعی گاوها را به کلینیکهای حیوانی میآورند، دامداران در لوگر به القاح مصنوعی خوب میفهمند و ۸۰ درصد دامداران در لوگر از القاح مصنوعی استفاده میکنند و نتایج مثبت زیادی هم به همراه داشته است.»
از سویی هم، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری لوگر، میگویند که نسبت به گذشته، این جا پرورش و نگهداری گاوها پیشرفت چشمگیری کرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شاهدالله همراز، مسئول بخش رسانههای ریاست زراعت لوگر، به سلاموطندار میگوید که در این ولایت ۱۲۴ هزار رأس گاو اصلاحشده نزد آنها ثبت شده است و هر روز دامداران، هزاران افغانی از فروش محصولات گاوها، درآمد به دست میآورند.
همراز میافزاید که آنها به تمام دامداران در ولسوالیها، زمینهی دسترسی به القاح مصنوعی را فراهم و به آنها در بارهی مزیتهای بارورسازی مصنوعی، آگاهیدهی کرده اند.
او تصریح میکند: «در لوگر بسیاری از گاوها به صورت مصنوعی، القاح میشوند؛ در بسیاری از ولسوالیها و روستاها القاح مصنوعی یافت میشود. از سوی آمریت مالداری، در تمام ولسوالیها، مرکزهای القاح مصنوعی ایجاد شده است و برای اصلاح نسل گاوها، به وسیلهی القاح مصنوعی، مالداران زیادی به این خدمات دسترسی دارند.»
لوگر، در بخش مرکزی کشور، از ولایتهایی است که شمار زیادی از باشندگان آن از راه کشاورزی و دامداری نیازهای زندگی شان را فراهم میکنند. آنها، از ادارههای وابسته و نهادهای امدادرسان، خواستار فراهمسازی سهولتهای بیشتر در این زمینه اند تا استفاده از القاح مصنوعی گاوها گسترش یابد.