بر بنیاد گزارشها، حکومت پاکستان بیش از ۱۱۰۰ شهروند افغانستان را که در پاکستان مهاجر بودند، بازداشت کرده است. هرچند در بارهی چرایی این بازداشت تا کنون از سوی حکومت پاکستان جزئیاتی ارائه نشده؛ اما حامد کرزی، رییسجمهور پیشین کشور، روز گذشته با پخش اعلامیهای ضمن اظهار نگرانی، از پاکستان خواسته است که مطابق موازین بینالمللی با مهاجران افغان برخورد کند.
با این حال، سفارت افغانستان در پاکستان، اعلام کرده است که ۳۰ تن از شهروندان افغانستان که در شهر کراچی زندانی بودند، رها شده اند. این شمار شهروندان افغانستان روز دوشنبه، ۱۶ عقرب، از زندانهای پاکستان رها شده و به کشور منتقل شده اند.
این شمار از شهروندان افغانستان به دلیل نداشتن اسناد قانونی اقامت از سوی پلیس پاکستان بازداشت شده بودند. سفارت افغانستان در پاکستان گفته است که این افراد در نتیجهی تلاشهای دیپلماتیک رها شده اند. گفته میشود که در میان بازداشتشدگان زنان و کودکان نیز شامل اند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عبدالرزاق برق، خبرنگار آزاد پاکستانی، به سلاموطندار میگوید: «برای شهروندان افغانستان که بازداشت شده اند، زندانهایی به نام زندان لندی، زندان سنترل، زندان هومن و یک زندان به نام مکتب ساخته شده است.»
بازداشت دستهجمعی مهاجران افغانستان در پاکستان، نگرانیهایی را نیز میان مهاجران در پاکستان به وجود آورده است. سمیعالرحمان رحمانی، خبرنگار افغان که در پاکستان به سر میبرد، وضعیت مهاجران افغانستان در پاکستان را نگرانکننده میداند و از نهادهای حقوق بشری و حکومت پاکستان خواهان توجه به این وضعیت است.
او میگوید: «مهاجران افغان در پاکستان در شرایطی بدی قرار دارند، مشکلات اقتصادی و نبود جای و مشکلات ویزا. کسانی که قانونی آمده اند، مدت ویزای شان تمام شده است؛ اما تمدید نمیشود. اگر مدافعان حقوق بشری به وضعیت مهاجران توجه نکنند، وضعیت بدتر خواهد شد و از پاکستان اخراج میشوند.»
تکمیل میعاد ویزای مهاجران افغان در پاکستان صدها مهاجر را در معرض اخراج اجباری قرار داده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
خوبان حساس، فعال حقوق زن که اکنون در پاکستان مهاجر است، به سلاموطندار میگوید: «متأسفانه صدها مهاجر افغان که از ترس امارت اسلامی به پاکستان فرار کرده اند، با پایانیافتن تاریخ ویزای شان، با خطر اخراج اجباری مواجه هستند. خواست ما از جامعهی جهانی، سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری این است که به وضعیت بشری مهاجران افغان در پاکستان توجه فوری کنند.»
در کنار این، لطیفه شجاعی، یک تن از نظامیان دولت پیشین که با سقوط جمهوری به گونهی قاچاقی به پاکستان رفته و مهاجر شده است، وضعیت مهاجران در این کشور را نگرانکننده میخواند. «مدت پنج ماه شده در پاکستان هستم، این جا خیلی مشکلات است، مشکلات بودوباش است، مشکلات خرج و خوراک و پوشاک و مریضی است و حتا برای تان بگویم مردم کرایهی خانه ندارند، پشت سر من را میبینید مردم در خیمه زندگی میکنند.»
گفتنی است که بارها از وضعیت بد مهاجران افغان در کشورهای بیرونی به ویژه در پاکستان و ایران گزارشهایی پخش شده؛ اما تا کنون به این مشکل از سوی هیچ جناحی رسیدگی نشده است.