کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان اعلام کرده که میزان خشونت علیه خبرنگاران در جریان سال گذشتۀ میلادی در مقایسه با سال ۲۰۱۹، ۲۶ درصد افزایش یافته است.
این کمیته در گزارشی که امروز (پنجشنبه، شانزدهم دلو/بهمن) منتشر کرده، گفته که در جریان سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۳۲ مورد خشونت علیه خبرنگاران در کشور ثبت شده است. این موارد شامل قضیههای قتل، مجروحیت، لتوکوب، تهدید، اختطاف، برخوردهای غیرقانونی و توهین و بدرفتاری میشود.
بر بنیاد گزارش کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان، از مجموع این موارد، ۷ مورد شامل قضیههای قتل خبرنگاران میشود. از این میان، ۵ خبرنگار و کارمند رسانهیی در نتیجۀ ترورهای هدفمند و ۲ تن دیگر از خبرنگاران هم در نتیجۀ انفجار ماین کشته شدهاند.
متباقی قضیهها شامل ۱۸ مورد مجروحیت، ۱۰ مورد لتوکوب، ۴۷ مورد تهدید، ۲۸ مورد بدرفتاری و توهین، ۱۳ مورد برخوردهای غیرقانونی توسط مدیران و مالکان رسانهها و ۷ مورد اختطاف میشود. همینگونه دو مورد دیگر نیز شامل سرقت وسایل کاری خبرنگاران و کارمندان رسانهیی بوده است.
در گزارش با اشاره به عامل این قضیهها نیز گفته شده که بیشترین خشونتها و تهدیدها علیه خبرنگاران توسط گروههای داعش و طالبان در سال ۲۰۲۰ میلادی انجام شده است. بر بنیاد گزارش، حکومت نیز پس از گروههای داعش و طالبان، در جایگاه دوم عاملان این خشونتها قرار دارد.
در گزارش یادآوری شده که ماهیت تهدیدها و خشونتهای اعمالشده توسط مسئولان حکومتی بیشتر خفیف بوده؛ در حالی که تهدیدها و خشونتهای طالبان و گروه داعش معمولاً خشن و خونین بوده است.
کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان در حالی از افزایش ۲۶ درصدی خشونت علیه خبرنگاران در سال گذشتۀ میلادی در کشور خبر میدهد که در سال ۲۰۱۹ میلادی، ۱۰۵ مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهیی توسط این نهاد ثبت شده بود.
این نهاد سال گذشته اعلام کرد که میزان خشونت علیه خبرنگاران در جریان سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۳.۲۲ درصد کاهش یافته بود. در سال ۲۰۱۸ میلادی رقم خشونتهای ثبتشده علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهیی توسط این نهاد در افغانستان به ۱۲۱ مورد میرسید.