مسئولان در وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، با رد نگرانی فدراسیون نهادهای حامی حقوق خبرنگاران در تبعید (AJMOF) در باره‌ی وضعیت خبرنگاران و فعالیت‌های رسانه‌ها زیر حاکمیت امارت اسلامی، می‌گویند که خبرنگاران، اکنون آزادانه و بدون هیچ مانعی در افغانستان فعالیت دارند.

عبدالواحد ریان، رییس نشرات وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، می‌گوید که تا کنون هیچ خبرنگاری بازداشت یا تهدید نشده است. او، می‌افزاید: «نه از سوی اداره‌های امینتی و نه دیگر نهادها، تهدیدی نیست؛ مکمل آزادی دارند، خیلی کم پیش آمده که خبرنگاری بازداشت شده باشد. اگر بازداشت هم شده، در مدت کوتاهی آزاد شده اند. بعضی بازداشت‌ها هم اگر پیش آمده، از مسایل جنایی یا حقوقی بوده است، هیچ موردی نبوده که خبرنگار بازداشت یا تهدید شده باشد.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

فدراسیون نهادهای حامی حقوق خبرنگاران در تبعید، روز گذشته (چهارشنبه، ۳ عقرب) با پخش اعلامیه‌ای گفته است که حکومت سرپرست، «با اعمال خشونت‌، سانسور گسترده، بازداشت و عدم‌ارائه‌ی اطلاعات» فعالیت رسانه‌ها را محدود کرده است. در این اعلامیه هم‌چنان آمده است که خبرنگاران زن با سرکوب جدی و در مجموع، همه خبرنگاران در زمینه‌ی دست‌رسی به اطلاعات با محدودیت‌ها روبه‌رو اند.

در همین حال، ظریف کریمی، مسئول نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان (نی)، می‌گوید که در بیش از دو سال گذشته، آزادی بیان و دست‌رسی به اطلاعات در افغانستان کم‌رنگ شده است. او می‌گوید: «ما شاهد کم‌رنگ‌شدن وضعیت آزادی بیان، دست‌رسی به اطلاعات و حق اطلاعات در افغانستان بوده‌ایم. از سویی هم، خشونت در برابر خبرنگاران سیر صعودی را پیموده است تا جایی که در دو ماه گذشته بازداشت چندین خبرنگار بوده است.»

از سویی هم، شماری از خبرنگاران در داخل کشور نیز از محدودیت‌ها برای دست‌رسی به اطلاعات، شکایت د‌ارند.

حمیدخان، خبرنگار در یکی از رسانه‌های دیداری، می‌گوید: «نسبت به  قبل، خبرنگاران افغان با خودسانسوری روبه‌رو اند، دست‌رسی به اطلاعات تا جایی که حق دارند و برای یک خبرنگار نیاز است، نظر به اصول و قوانین دست‌رسی به  اطلاعات نیست.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

همین گونه، شریفه، خبرنگار در یکی دیگر از رسانه‌های دیداری، می‌گوید که به دلیل محدودیت‌ها، هر بار در هنگام تهیه‌ی گزارش‌ها با مشکل روبه‌رو می‌شود. او می‌افزاید: «یک منبع را نیاز داریم که با او صحبت کنیم؛ اما هم‌آهنگی نمی‌کنند و حاضر نمی‌شوند پاسخ بدهند، بیش‌تر منابع علناً می‌گویند که با رسانه‌ها صحبت نمی‌کنیم و ما مجبور می‌شویم گزارش‌ها را یک‌طرفه نشر کنیم؛ خیلی مشکلات زیاد را در تهیه‌ی گزارش داریم.»

این در حالی است که در بیش از دو سال گذشته، شمار زیادی از رسانه‌ها به دلیل محدودیت‌ها و مشکلات اقتصادی، فعالیت‌های شان را در داخل توقف یا هم به بیرون انتقال داده اند و از سویی هم، بیش‌تر خبرنگاران یا کشور را ترک کرده یا هم بی‌کار شده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: