در آستانهی برگزاری نشست ویژهی سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان در دوحه که موضوع بهرسمیتشناسی امارت اسلامی یکی از آجنداهای مهم آن است، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجهی روسیه، در یک نشست خبری گفته است که تا زمان شکلنگرفتن یک حکومت فراگیر در افغانستان با حضور همهی اقوام و نیروهای سیاسی در آن، روسیه امارت اسلامی را به رسمیت نمیشناسد.
وزیر خارجهی روسیه افزوده است: «ما امارت اسلامی را تا زمانی که به تعهداتش عمل نکند، به رسمیت نمیشناسیم. همان طور که کشورهای جهان گفته اند، این تعهدات شامل تشکیل حکومت فراگیر است. حکومت فراگیر نه تنها به معنای حضور تمام اقوام؛ بل نیروهای سیاسی نیز است. امارت اسلامی میگوید که در حکومت آنان، اوزبیکها و هزارهها نیز حضور دارند؛ این واقعیت دارد، اما آنها عضوی از امارت اسلامی اند. نیروهای سیاسی نیز باید حضور پررنگ داشته باشند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، سیدشفیقالله سادات، استاد دانشگاه، به سلاموطندار میگوید با این که روسیه یکسری امتیازاتی را برای امارت اسلامی در نظر گرفته است؛ اما خواستهایی که از امارت اسلامی داشت، هنوز برآورده نشده است. او میافزاید: «مثلاً نمایندگی رسمی افغانستان را تسلیم شان کرد، نشستها و توجه خود را داشت؛ اما امارت اسلامی هنوز نتوانسته است به آن شکلی که روسیه میخواست، توصیههایش را برآورده کند. گروههای افراطی که به گونهای از افغانستان فعالیت دارند، به کشورهای آسیای میانه و امنیت روسیه، تهدید به حساب میآیند. در کنارش، نیروهایی که با روسیه روابط خوب دارند، در سطح حکومت وجود ندارند.»
از سویی هم، جمعهخان پویا، آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید که منظور وزیر خارجهی روسیه بسیار روشن است و باید حکومتی برآمده از آرای مردم شکل بگیرد. او میافزاید: «اگر حکومت همهشمول شکل نگیرد، امکان رشد افراطیت و بنیادگرایی در افغانستان بیشتر میشود و ممکن از مرزهای این کشور هم فراتر برود و دامنگیر کشورهای همسایهی افغانستان شود؛ در این صورت، به گونهی مستقیم و غیرمستقیم منافع روسیه را تهدید خواهد کرد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
با این حال، سیدذکرالله هاشمی، فعال سیاسی نزدیک به امارت اسلامی، میگوید که روسیه وابستگیهای دیپلماتیک و بهرسمیتشناسی خوب با افغانستان دارد و این اظهاراتش فقط در رسانهها است و در عمل، این کشور تمایل دارد امارت اسلامی را به رسمیت بشناسد. آقای هاشمی، میافزاید: «گاهی روسیه یا چین یا دیگران، به گونهی ضدونقیض اعلامیه صادر میکنند که علت آن گرفتاری این دولتها در امور جهانی است. روسیه کنسولگری خود را در مزارشریف بازگشایی کرده است. تعاملات رسمی و رسمیتشناسی دارد؛ اما به خاطر استهلاک رسانهای این صحبتها را دارد.»
گفتنی است که از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، نزدیک به دو سال میگذرد؛ اما بهرسمیتشناسی آن به دلیل شکلنگرفتن حکومت فراگیر و رعایتنشدن ارزشهای جهانی، به تأخیر افتاده است؛ چیزی که امارت اسلامی تأکید بر آن را دخالت در امور افغانستان تلقی میکند.