شماری از باشندگان ولسوالی خانآباد کندز، از افزایش داروفروشان غیرمسلکی و داروهای بیکیفیت در داروخانههای این ولسوالی، گلایه دارند. نجیبالله، باشندهی ولسوالی خانآباد، به سلاموطندار میگوید که نبود نظارت بر داروخانهها از سوی مسئولان صحی، سبب شده تا افراد غیرمسلکی در این ولسوالی، به دلخواه خود داروخانه ایجاد کنند.
او میافزاید: «نیاز نیست در یک شهر کوچک، ۲۰ یا ۲۵ درملتون/داروخانه ایجاد شود؛ آن هم از طرف افراد غیرمسلکی که قبلاً کچالوفروشی یا پیازفروشی میکردند. در هر کوچه یک داروخانه است؛ کسانی در این داروخانهها هستند که سواد ندارند و فقط دوا/دارو میفروشند. نظارت و پرسان نیست.»
نجیبالله، با نگرانی از این وضعیت، میگوید که اگر این موضوع پیگیری شود، داروهای تاریخگذشتهی بسیاری از این داروخانهها جمعآوری خواهد شد. او همچنان خواستار توجه جدی مسئولان حکومتی در این زمینه است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، شماری دیگر از باشندگان ولسوالی خانآباد کندز، نیز با انتقاد از مسلکینبودن داروفروشان، افزایش بها و کیفیت پایین داروها در داروخانههای این ولسوالی، میگویند که با مشکلات روبهرو اند. نورالحق، دیگر باشندهی ولسوالی خانآباد، میگوید که در داروخانههای این ولسوالی، داروهای تاریخگذشته فروخته میشود و مقداری از این داروها حتا تاریخ مصرف ندارند. او میافزاید: «به قیمت خیلی بلند میفروشند؛ مثلاً دوایی که ۲۰ افغانی بود، ۵۰ افغانی و دوایی که ۴۰ افغانی بود، ۱۰۰ افغانی شده است. با این همه، مسئولان صحی هیچ پیگیری نمیکنند و ما از مسئولان حکومتی تقاضا میکنیم که این موضوع تعقیب شود.»
با این حال، شماری از داروفروشان که در ولسوالی خانآباد سرگرم کار اند، میگویند که آنان از رشتهی فارمسی/داروشناسی فارغ شده اند و مدرک شان نیز از سوی وزارت صحت عامه، تأیید شده است.
عتیقالله، داروفروش در ولسوالی خانآباد، میگوید که در سطح این ولسوالی، داروفروش غیرمسلکی وجود ندارد و اگر هم باشد، در مناطق دوردست، به گونهی پنهانی کار میکنند. او میافزاید: «من خودم مدت چهار ماه میشود درملتون ایجاد کردهام؛ البته همه اسناد/مدرکهایم را گرفتهام. اجازهی فعالیت داده اند. فارمسستهای/داروفروشان غیرمسلکی و بدون اسناد نمیتوانند کار کنند؛ چون تیم نظارتی صحت عامهی ولسوالی خانآباد، دنبال همین گونه افراد است.»
از سویی هم، پزشکان در ولسوالی خانآباد کندز، میگویند که باشندگان این ولسوالی، بیشتر وقتها بدون مراجعه نزد پزشک، برای گرفتن دارو به داروخانهها میروند که بدون تشخیص درست بیماری، دارو دریافت میکنند و همین سبب بیاعتمادی مردم به داروخانهها، نیز میشود.
محمدحنیف، پزشک، به باشندگان این ولسوالی توصیه میکند نباید به داروخانههایی که داروفروشان غیرمسلکی و داروهای تاریخگذشته دارند، مراجعه کنند. او میافزاید: «همان مردمی که شکایت میکنند کچالوفروش و پیازفروش درملتون ایجاد کرده، هنگامی که میدانند، نروند و از نزد شان دوا نگیرند. در کنار این موضوع، وطنداران ما بیموجب بدون این که نزد داکتر/پزشک مراجعه کنند، ادویه/داروهای خودسرانه میگیرند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این همه، مسئولان آمریت صحت عامهی ولسوالی خانآباد کندز، میگویند تیم نظارتی آنان که متشکل از دیگر نهادهای دولتی است، هر ماه از داروخانههای سطح شهر، نظارت میکند و همچنان مقداری داروهای تاریخگذشته را نیز جمعآوری کرده است. محمدصابر اسرار، آمر صحت عامهی ولسوالی خانآباد، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که ۸۰ درصد از داروفروشان در این ولسوالی، مسلکی اند و در همین حال، وجود داروهای تاریخگذشته در این داروخانهها را نیز تأیید میکند.
او میافزاید: «ادویههای تاریخگذشته موجود است؛ اما خیلی کم است که ما تلاش داریم به صفر برسانیم؛ به همین خاطر، هر ماه تیم نظارتی ما برای جمعآوری ادویههای تاریخگذشته، کار میکند. ۲۰ درصد باقی را هم کار میکنیم تا افراد مسلکی در درملتونها موظف شوند.»
گفتنی است که چندی پیش نیز، باشندگان کندز از کیفیت پایین داروها در داروخانهها، گلایه داشتند.