حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجهی ایران، روز شنبه در یک نشست خبری در تهران بار دیگر بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان تأکید کرده و گفته است که بدون مشارکت همهی اقوام در ساختار سیاسی افغانستان، ثبات در این کشور شکل نخواهد گرفت.
او افزوده است: «امروز طالبان/امارت اسلامی در افغانستان علیه داعش میجنگد. این به این معنا نیست که طالبان نباید دولت فراگیر تشکیل بدهد و این به این معنا نیست که از اقوام دیگر باید در افغانستان غافل ماند.»
وزیر امور خارجهی ایران، ادعا کرده امارت اسلامی وعده سپرده است که در جهت تشکیل حکومت فراگیر گام برمیدارد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
امارت اسلامی اما در واکنش به این گفتههای وزیر امور خارجهی ایران میگوید که بحث در بارهی نوعیت ساختار سیاسی افغانستان از مسائل داخلی کشور است و دیگر کشورها اجازهی اظهارنظر در این باره را ندارند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، میگوید: «دیگر کشورها باید رول یک کشوری را داشته باشند که با افغانستان تعامل بالمثل بکند؛ نه این که در امور داخلی افغانستان صحبت داشته باشند. مثلی که ما نمیخواهیم در امور داخلی آنها مداخله داشته باشیم، آنها باید متوجه حساسیتهای موضوع باشند و به افغانستان کوشش کنند مثل یک کشور تعامل کنند.»
در سوی دیگر، شماری از کارشناسان مسائل سیاسی و روابط بینالملل، میگویند که ایران با مطرحکردن خواستههای پیهم بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان، به دنبال عملیکردن سیاست اعلامی خود و قدرتنماییاش در منطقه و جهان است.
محمدباقر جویا، کارشناس روابط بینالملل، میگوید دلیلهای زیادی وجود دارد که ایران بارها بحث تشکیل حکومت فراگیر را مطرح کرده است.
او میافزاید: «دلیل اولش این است که ایران میخواهد افکار عمومی ملیتهایی که نسبت به ایران روابط و احساس خوب دارند، آن را حفظ کند و بتواند در افغانستان خریدار داشته باشد. در بعد سیاسی هم این کار نوعی خودنمایی و کینهتوزی سیاسی نسبت به امریکا است که ایران در سیاست اعلامی خود این کار را دنبال میکند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، محمود اضطرابی، کارشناس مسائل سیاسی، نیز میگوید که ایران برای دستیابی به منافع خودش بحث فراگیرنبودن حکومت سرپرست را مطرح میکند.
او میافزاید: «با وجود امارت اسلامی دست مداخلهی بسیاری از کشورها کوتاه است و ایران این را میخواهد؛ ولی نکتهی تضاد که وجود دارد، حکومت فراگیر است که ایران برای دستیابی به منافع بیشتر میخواهد امارت اسلامی تن دهد به یک حکومت فراگیر.»
کشورهای جهان به ویژه ایران در بیشتر از دو سال گذشته بارها بحث ایجاد حکومت فراگیر را مطرح کرده و از امارت اسلامی خواسته که برای تشکیل چنین حکومت گام بردارد. امارت اسلامی اما همواره گفته که ساختار حکومت کنونی دربرگیرندهی همهی اقوام است.