سلام‌وطندار برای یافتن انگیزه‌ی یادگیری زبان‌های خارجی در میان جوانان، با ۲۹ تن به شمول هفت زن در پنج مرکز آموزشی زبان‌های خارجی در کابل، گفت‌‌وگو کرده است. از میان این ۲۹ دانش‌آموز جوان، ۱۴ تن آن‌ها مصروف یادگیری زبان انگلیسی، ۱۲ تن زبان آلمانی و سه تن دیگر شان سرگرم یادگیری زبان های روسی، عربی و هسپانیه‌ای استند.

از ۲۹ جوانی که در این گزارش با آن‌ها گفت‌وگو شده، ۲۴ تن شان برای هدف‌های مهاجرتی سرگرم یادگیری زبان‌های خارجی استند و پنج تن برای افزایش مهارت و رونق کار شان، یادگیری زبان خارجی انتخاب کرده اند. از مجموع ۲۴ پاسخ‌دهنده که برای رفتن از افغانستان به یادگیری زبان‌های خارجی رو آورده اند،۱۰ تن به هدف تحصیل، ۱۱ تن برای دریافت ویزای کاری و سه تن دیگر آن‌ها برای پیوستن به خانواده‌های شان این مسیر را انتخاب کرده اند.

حمید رسا و وحیده احمدی، دو باشنده‌ی کابل که سرگرم یاد‌گیری زبان آلمانی استند، می‌گویند؛ از آن جا که آلمان فرصت‌های تحصیلی زیادی را برای جوانان فراهم کرده، تلاش دارند با آموختن زبان آلمانی، از این فرصت‌ها بهره ببرند. رسا، می‌افزاید: «در آلمان فرصت‌های زیادی برای جوانان است؛ من ماهانه برای یادگیری این زبان ۳۵۰۰  افغانی پرداخت می‌کنم؛ حالا هدفم یادگیری زبان آلمانی است و زمانی که آلمان رفتم، آن جا باید سه زبان دیگر هم بخوانیم.»

وحیده احمدی نیز، می‌گوید: «زمانی که دانش‌گاها بسته شد رو آوردم به یادگیری زبان؛ چون برای یادگیری این زبان می‌خواهم اقدام کنم برای ادامه‌ی تحصیل به آلمان؛ من اکنون زبان آلمانی را فرا می‌گیرم و شش ماه می‌شود که اغاز کرده‌ام.»

سیدعقیل هاشمی، جوان دیگری که تلاش دارد زبان آلمانی بیاموزد، می‌گوید که از این طریق می‌خواهد ویزای کاری آلمان را به دست بیاورد و به گونه‌ی قانونی به این کشور مهاجرت کند. او می‌افزاید: «چهار ماه می‌شود که مصروف یادگیری زبان آلمانی هستم؛ زبان آلمانی را خوش داشتم و برای گرفتن ویزای کاری هم یادگیری این زبان را آغاز کرد؛ خوش هم دارم که این زبان را خوب یاد بگیرم و صحبت کنم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

اکرام‌الله، دیگر باشنده‌ی کابل نیز، می‌گوید که برای رفتن به آلمان به گونه‌ی قانونی می‌خواهد زبان آلمانی را فرا بگیرد. «نمی‌خواهم به گونه‌ی قاچاقی به اروپا بروم؛ می‌توانم از این طریق به آلمان بروم؛ آلمان یک پروژه دارد که مدت سه سال آن جا یک حرفه را فرا می‌گیری و پس از سه سال گذرنامه‌ی سرخ به دست بیاوری و همان جا زندگی و کار کنی به همین دلیل می‌خواهم که زبان آلمانی را یاد بگیرم.»

در کنار داشتن هدف تحصیلی از یادگیری زبان، هستند جوانانی که برای پیوستن به خانواده‌، می‌کوشند زبان کشور میزبان خانواده‌های شان را بیاموزند. شکریه نظامی، یکی از این جوانان، می گوید: «می‌خواهم به آلمان بروم به همین دلیل زبان آلمانی می‌خوانم؛ حالا تلاش دارم تا زبان آلمانی را یاد بگیرم؛ چون آن جا برای من خیلی کمک خواهد کرد هم برای وظیفه هم روند پیش‌برد کارم برای پیوستن به خانواده‌.»

در همین حال، پنج تن از جوانان گفت‌وگوشونده در این گزارش، هدف شان از یادگیری زبان‌های خارجی را افزایش مهارت‌ها و رشد کار شان عنوان کرده اند. به باور آن‌ها، یادگیری یک زبان خارجی، می‌تواند بستری را برای رشد فرد هموار کند.

تنویر‌احمد رحیمی که بازرگان است و برای برقراری ارتباط خوب و سازنده با شریکانش در بیرون از کشور، زبان انگلیسی را می‌آموزد، می‌گوید: «یک سال می‌شود که زبان انگلیسی می‌خوانم؛ چون کار ما تجارت است و در بخش تجارت زبان انگلیسی خیلی مؤثر است برای رشد تجارت ما؛ چون ما با خارجی‌ها در ارتباط می‌باشیم به همین دلیل این زبان را می‌خوانیم.»

احمدضیا احمدی که برای داشتن یک زندگی خوب و شناخت بیش‌تر از فن‌آوری روز به یادگیری زبان انگلیسی رو آورده نیز، می‌گوید: «می‌خواهم که بالای مهارت‌های خود کار کنم و هدفم از یادگیری زبان این است که بتوانم با این زبان پیش‌رفت کنم به خاطری که یادگیری زبان انگلیسی یا دیگر زبان‌ها بسیار مؤثر است؛ انگلیسی زبان بین‌المللی است و اگر زبان‌های خارجی به ویژه انگلیسی را یاد داشته باشیم زودتر به وظیفه دست پیدا می‌کنیم.»

مسئولان مرکزهای آموزش زبان‌های خارجی که در این گزارش با آن‌ها گفت‌وگو شده، می‌گویند که بیش‌تر دانش‌آموزان شان به ویژه جوانان، به هدف رفتن از افغانستان و بخشی از آن‌ها برای افزایش مهارت‌ها، یادگیری زبان خارجی را انتخاب می‌کنند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

نوید غفوری، مدیرمسئول مرکز زبان‌های خارجی کابل-اکسفورد در شهرنو کابل و نوید‌الله صمدی مدیرمسئول مرکز شهر زبان‌ها در سرک اول قلعه‌ی فتح‌الله، می‌گویند که ۹۵ درصد دانش‌آموزان شان برای رفتن به بیرون از کشور، یکی از زبان‌های خارجی را فرا می‌گیرند.

غفوری، می‌‌گوید: «در حدود ۹۰ درصد افرادی هستند که ۲۰ تا ۲۵ سال دارند؛ ساحه‌ی ما ساحه‌ی تجارتی است و تمام دانش‌آموزان ما افرادی هستند که مصروف تجارت هستند و بیش‌تر افرادی که مراجعه می‌کنند ۹۵ درصد شان هدف رفتن به خارج از کشور را دارند.»

مسئول مرکز آموزشی شهر زبان‌ها نیز، می‌گوید: «انگیزه‌ی شان از یادگیری این زبان رفتن به خارج به خاطر کار یا زندگی است؛ زیادتر دانش‌آموزان ما طبقه‌ی اناث بودند که برای پیوستن با خانواده و همسر شان زبان می‌خوانند؛ و زبان المانی تأثیر دارد روی کارهای درخواسناهنت پدگی شان.»

آموزش زبان‌های خارجی در میان جوانان، در دوره‌ی جمهوری بیش‌تر رواج یافت و مرکزهای آموزشی زیادی در این بخش در کابل و دیگر ولایت‌ها ایجاد شد؛ اما روشن نیست که در این سه سال گذشته، چه تفاوتی در شمار مرکزها و دانش آموزان آن رونما شده است.

تلاش کردیم در این گزارش آمار مرکزهای آموزشی زبان‌های خارجی فعال در افغانستان و شمار دانش‌آموزان آن را نیز داشته باشیم؛ اما وزارت معارف در این زمینه‌ آماده‌ی هم‌کاری نشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: