سلاموطندار در گفتوگو با کارشناسان حوزهی بازاریابی و بازاریابان در این گزارش، دریافته است که هماکنون سه روش جدید بازاریابی؛ «لینکدین، گوگل ادز و هوش مصنوعی» در افغانستان بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. لینکدین به عنوان یک شبکهی حرفهای، به کسبوکارها این امکان را میدهد که ارتباطات بازرگانی خود را گسترش دهند، محصول خود را معرفی و به طور هدفمند با مخاطبان ویژه ارتباط برقرار کنند.
بلال صالحی، بازاریاب در یکی از شرکتهای بزرگ مخابراتی و اینترنتی در افغانستان است که در ۳۴ ولایت خدمات ارائه میکند. او در بارهی مزیتهای پلتفرم لینکدین در بازاریابی چنین میگوید: «لینکدین این امکان را به ما میدهد که ارتباطات تجاری هدفمند و مؤثری برقرار کنیم؛ چیزی که در روشهای سنتی تقریباً غیرممکن بود. در روشهای قدیمی، بیشتر تلاشها بر تبلیغات عمومی متمرکز بود؛ در حالی که لینکدین به ما این فرصت را میدهد که مستقیماً با مخاطبان خاص و حرفهای در ارتباط باشیم.»
او میافزاید که لینکدین نه تنها برای فروش محصولات در داخل کشور مؤثر است؛ بل زمینه را برای گسترش بازاریابی در سطح جهانی نیز فراهم میکند. «با استفاده از لینکدین، توانستهایم شبکهای از مشتریان و شرکای تجاری در بازارهای بینالمللی پیدا کنیم که قبلاً نظر به برنامهها و روشهای بازاریابی که وجود داشت، در روشهای سنتی این کار امکانپذیر نبود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در دنیای امروز که هر روز روشهای جدید بازاریابی در دنیای کار و تجارت به وجود میآید، گوگل ادز به عنوان یکی از ابزارهای نوین و مؤثر در بازاریابی دیجیتال، توجه بسیاری از بازرگانان را در افغانستان به خود جلب کرده است. در حالی که تبلیغات آنلاین در سطح جهانی رشد کرده، اکنون این روش در افغانستان هم در دسترس قرار گرفته است و بسیاری از شرکتها و بازرگانان برای جذب مشتریان جدید و افزایش فروشات خود بهره میبرند.
سعدیه یعقوبی، بازاریاب در بخش فروش محصولات آرایشی که از یک سال به این سو از گوگل ادز به عنوان یک ابزار مؤثر برای جذب مشتریانش استفاده میکند، میگوید: «جدیدترین روشی که استفاده میکنیم، گوگل ادز است؛ یعنی ما برای این که بتوانیم یک اعلان را پرومو بکنیم و بیننده و مشتری بسیار بالا از او کسب کنیم، هم داخل افغانستان و هم بیرون از افغانستان و با استفاده از این روش میتوانستیم که یک اعلان را در تمام صفحات اجتماعی ما هم در اینستاگرام، فیسبوک یک عکس یا یک محصول ما را انتخاب میکردیم و آن را از طریق گوگل ادز پرومو میکردیم و به تمام کسانی که ما را فالو کرده بودند یا نه، در صفحهی نخست شان میرفت و مشتریهای بیشتر جذب میکنیم.»
در کنار لینکدین و گوگل ادز، هوش مصنوعی نیز در این اواخر تحول بزرگی را در بازاریابی ایجاد کرده است. این فنآوری از تولید محتوا گرفته تا ساخت ویدیو و عکس برای محصولات، به بازاریابان این امکان را میدهد که به راحتی و با سرعت بیشتر، تبلیغات خود را تهیه کنند و به مخاطبان خود برسانند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
فیروزه عظیمی، جوانی که به کارکردن در بخش صنایع دستی و بوکمارکساختن برای کتابها رو آورده است، استفاده از هوش مصنوعی را به عنوان یک روش جدید و مفید بازاریابی در آسانشدن کارش دارای اهمیت میداند و میگوید: «من به دلیل این که وقت اضافی خود را پر کنم، یک کار کوچک که صنعت دست است را آغاز کردم و روسری دستساز، سکرانچی و پاپیون میسازم. در پهلوی این صنعت، برای یک کتابفروشی آنلاین بوکمارک هم آماده میکنم و بیشتر مصروف ساخت همین بوکمارک هستم. سایتهای هوش مصنوعی دیگر هم است که به خاطر ضبط صدا و ادیت استفاده میکنم و اینها خیلی کارم را آسان کرده است.»
در همین حال، میوند صمدی، استاد دانشگاه و کارشناس بازاریابی، هرچند از پیشرفتهای این حوزه در سال گذشته سخن میگوید؛ اما بر لزوم توجه بیشتر بازاریابان و شرکتها به روشهای نوین بازاریابی در افغانستان تأکید دارد و از حکومت سرپرست میخواهد که در زمینهی فنآوری برای رشد بازاریابی و ایجاد روشهای جدید توجه بیشتر داشته باشد. «شرکتها بیشتر روی بازاریابی مؤثر تمرکز کنند؛ استراتژیهای کهنه دیگر کار نمیدهند و روی روشهای جدید بیشتر کار کنند. در افغانستان بازاریابی در یک سال پیشرفت کرده و بستهای زیاد کاری هم به اعلان گذاشته میشود و نیاز است دولت هم در قسمتهای تأمین تکنولوژی با جوانان همکار باشد.»
جوانان در حالی از روشهای پیشرفته برای بازاریابی استفاده میکنند که در گذشته بازاریابان به روشهای سنتی و بدون استفاده از روشهای دیجیتال برای اجناس و محصولات شان بازاریابی میکردند؛ اما اکنون در سطح جهان با ظهور بازاریابی دیجیتال و شبکههای اجتماعی، روشهای نوین و خلاقانهای برای جذب مشتریان و معرفی محصولات ایجاد شده است که بازرگانان در جهان از آن استفاده میکنند.