همزمان با ۲۲ مارچ، روز جهانی آب، سازمان ملل متحد و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی این سازمان (یونسکو)، با پخش گزارشی مشترک، از بحران جهانی آب و وخیمترشدن وضعیت کمآبی، هشدار داده اند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته که زندگی بشر به دلیل استفادهی ناپایدار آب، آلودگی و گرمایش کنترلنشدهی جهانی، در حال ازبینرفتن است.
از سویی هم، شماری از باشندگان کابل، از دسترسینداشتن به آب آشامیدنی، گلایه دارند. عتیقالله، باشندهی شهرآرای شهر کابل، با گلایه از کمآبی در چند سال پسین، میگوید: «ما آب نوشیدنی را از قوای مرکز میآوریم. بیآبی در این منطقه زیاد است. ما حالا از ذخیره در همین نزدیکی، آب میآوریم؛ اما به بسیاری از خانهها نمیرسد. بعضی وقتها ساعت چهار آب قطع میشود. به خاطر یافتن آب، از کار و غریبی میمانیم. چندین بار شکایت کردیم و گفتند نل میآوریم؛ اما تا کنون روشن نشده است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عطامحمد، دیگر باشندهی شهرآرای شهر کابل، نیز میگوید: «آب نیست، کمبود آب برای مردم جنجال شده که یک مسجد است و مردم از آن جا آب میآورند. اگر آن هم نباشد، مردم پشت آب سرگردان میگردند. حتا روزی شده است که آب نبوده و من موتر گرفتهام و از منطقهی دهن باغ، آب آوردهام.»
در همین حال، مسئولان در وزارت انرژی و آب، میگویند که برای کاهش آسیبپذیری شهروندان از کمآبی و استفادهی درست از منابع آبی، چندین پروژهی خرد و بزرگ را روی دست دارند. عزیزالرحمان عزیز، رییس منابع آبهای زیرزمینی این وزارت، میگوید: «بیشترین مشکل کمبود آب، در حوزههای دریایی از جنوب تا غرب کشور است. بیشتر در شهرهای بزرگ و پرنفوس و مناطق وسیعی که بدون ارتباط جغرافیایی با منابع تغذیهای؛ یعنی دریاها و آبریزههای برفگیر در فقدان موجودیت تأسیسات آب، واقع اند و فعالیتهای زراعتی و انکشافی، به صورت خودسر و بدون برنامههای تنظیمشده در آن رشد کرده با مشکل دسترسی به آب مورد نیاز، روبهرو اند که همهی آن، تحت نظارت و مطالعات این وزارت قرار دارد و برای حل این مشکل، با درنظرداشت اولویت و نیازمندیها، اقدام خواهد کرد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این حال، کارشناسان محیطزیستی، میگویند که برای مدیریت سالم آب و رفع نیازهای آبی شهروندان، نیاز است با استفاده از روشهای جهانی، آب ذخیره و سیستم کانالیزاسیون شهری، تقویت شود. سیدعبدالباسط رحمانی، کارشناس محیطزیستی، میگوید: «افغانستان به عنوان یکی از کشورهای توسعهنیافته، در قسمت مدیریت منابع آبی آن توجه کمتری شده است. ما به عنوان یک کشور زراعتی، باید به این حوزه توجه و روی آن سرمایهگذاری کنیم. مطالعاتی که از سوی سازمانهای مطالعاتی در حوزهی آب انجام شده است، اگر نبود مدیریت در روند استفاده از آب در افغانستان، همچنان ادامه یابد، تا سال ۲۰۴۰ از جمله کشورهایی خواهد بود که بیشترین تنش آبی را شاهد است که این وضعیت میتواند پیامدهای خطرناکی به جا بگذارد.»
با این همه، در گزارش توسعهی جهانی آب سازمان ملل متحد، آمده است که اکنون نزدیک به یک میلیارد تن در جهان، با کمآبی روبهرو اند که تا ۲۰۵۰ به دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون تن خواهد رسید.