افغانستان با وجود سپریکردن دههها جنگ، گونههای حیوانی مختلفی را در خود نگه داشته است؛ اما این گونهها نیز از آسیبهای جنگ در امان نمانده و برای بقای شان، از این جغرافیا به سرزمینهای همجوار فراری شده اند.
یکی از گونههای حیوانی کمیاب در جهان، پلنگ برفی است که هنوز در ارتفاعهای بلند پامیر در واخان بدخشان در شمالشرقی افغانستان، زندگی دارد. همین گونه، گمان میرود که این گونهی حیوانی در ولایتهای نورستان، لغمان و بامیان نیز وجود داشته باشد.
امروز (یکشنبه، ۲۳ اکتبر) که «روز جهانی پلنگ برفی» نام گرفته، آگاهان محیطزیستی، از خطر انقراض یا فرار این گونهی حیوانی نگرانی شان را ابراز کرده و بر نیاز برای حفاظت بیشتر از آن تأکید کردند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
همزمان با این، آگاهان به زمینهسازی بیشتر برای انجام تحقیقات علمی در مورد حیات وحش به ویژه پلنگ برفی موجود در ولسوالی واخان بدخشان و به رویدستگیری راههایی برای دوام نسل پلنگ برفی، تأکید دارند.
محمدشفیع شریفی، معاون علمی دانشگاه کابل، میگوید: «گفته میشود که پلنگ برفی موجود در افغانستان تعدادش از ۲ یا ۳ بیشتر نیست، بنابر این حفظ نسل اینها و بقای اینها اهمیت بسیار زیادی دارد.»
محبالله فضلی، سرپرست ریاست میراثهای طبیعی ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، نیز میگوید: «اینها فعلاً در حالتی قرار دارند که نسل شان بسیار کم است و همچنان اتحادیهی حفاظت از طبیعت هم اینها را [پلنگهای برفی] را در حالتی قرار داده که نسل شان بسیار کم است.»
این در حالی است که بر اساس معلومات ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، پروژهای که برای حفاظت از ایکوسیستم پلنگ برفی جریان داشت، اکنون متوقف شده است. در سوی دیگر، ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، میگوید که برای حفاظت از این گونهی حیوانی کمیاب، برنامههایی روی دست دارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
این اداره برای حفاظت بیشتر از محیط زیست و حیات وحش افغانستان، در انتظار دریافت کمکهای جهانی است. زینالعابدین عابد، معین مسلکی و پالیسی ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، برای پشتیبانی از بقای پلنگ برفی در افغانستان، خواستار همکاری جامعهی جهانی با این اداره شده است.
او، میگوید: «به شما معلوم است که در جنگ ۴۲ سالهی افغانستان نه تنها مردم؛ بل که حیوانات هم متضرر شده و خیلی از حیوانات از افغانستان فرار کرده اند و آنان همچنان در این سالها با شکارهای غیرقانونی روبهرو بودند.»
گفتنی است که در کنار بیرحمی طبیعت، شکار غیرقانونی نیز، بقای گونههای کمیاب حیوانی مانند پلنگ برفی را در افغانستان تهدید میکند.