بیستوهشتم ثور، روز جهانی موزیم است. در این روز، موزیم ملی افغانستان در کابل، گواه حضور انگشتشمار بازدیدکنندهگان است و از برگزاری برنامهیی به این مناسبت از سوی حکومت امارت اسلامی هم خبری نیست.
مسئولان در موزیم ملی کشور میگویند که امسال برنامههایی برای ردهبندی آثار باستانی، حفظ و جلب بازدیدکنندهگان در دست دارند؛ اما برای راهاندازی آن نیاز به امکانات و پشتیبانی مالی حکومت سرپرست امارت اسلامیست.
عینالدین صداقت، آمر موزیمداران موزیم ملی کشور، در گفتوگو با سلاموطندار چنین میگوید: «ما از رهبری حکومت امارت اسلامی تقاضا داریم که ما را در قسمت مالی حمایت کند تا ما برنامههایی که در قسمت آثار باستانی در کابل و ولایتها داریم را تطبیق بکنیم. ما پلان داریم نمایشگاهها برگزار کنیم و در ولایتها موزیمهای کوچک راهاندازی کنیم و آثار باستانی را ردهبندی کنیم.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
با این حال، شماری از بازدیدکنندهگان موزیم ملی میگویند که تاکنون کارهای مؤثری بهخاطر تشویق مردم برای درک ارزش آثار باستانی کشور نشده است. آنان از خطر فروریزی شماری از آثار باستانی نیز نگراناند.
عبدالاحد، از بازدیدکنندهگان موزیم ملی و باشندۀ غزنی، در گفتوگو با سلاموطندار، نگران سرنوشت شماری از آثار تاریخی و فرهنگی واقع در این ولایت است.
او میگوید: «غزنی آثار و ساحات باستانی زیادی دارد و اما متأسفانه حکومت و مردم به این آثار و ساحات باستانی توجه ندارند. بعضی از این آثار نیمه رها شده است، آنها نیاز به ترمیم و بازسازی دارند و اما توجه نمیشود.»
در همین حال، باستانشناسان و فعالان فرهنگی، بیتوجهی در برابر آثار باستانی را فاجعهبار میدانند و خواهان توجه جدی برای حفاظت و بازسازی آناند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
غلامحیدر کوشککی، باستانشناس، در این باره میگوید: «امارت اسلامی به تمام ساحات باستانی توجه جدی کند تا دست قاچاقبران کوتاه شود و ساحات و آثار در خطر با مشورۀ باستانشناسان بازسازی و از تخریب آنان جلوگیری شود.»
نگرانیها از تخریب ساحات و آثار باستانی کشور و نبود تخصیص بودجۀ کافی برای حفاظت آنان، از سالها به اینسو وجود دارد؛ اما تاکنون راهکار مؤثر در این راستا رویدست گرفته نشده است.
از سویی هم، موزیمهای کشور بازدیدکنندهگان چندانی نیز ندارند تا بتوانند درآمدهای کافی برای راهاندازی برنامههایشان داشته باشند.