افغانستان سالهاست که گواه خون و خشونت و درگیری است. ادامهی این وضعیت، در کنار آسیبهای جدی اقتصادی و سیاسی، روح و روان شهروندان این کشور را نیز متأثر کرده است.
امروز دهم اکتبر/۱۸ میزان، برابر با «روز جهانی سلامت روانی» است. در روز جهانی سلامت روانی، مسئولان وزارت صحت عامه میگویند که دستکم ۴۰ درصد کودکان در افغانستان با مشکلات رفتاری و نزدیک به ۱۶ درصد هم با اختلالات کمبود توجه، روبهرو اند.
محمدحسن غیاثی، معین پالیسی و پلان وزارت صحت عامه، در همایشی به مناسبت تجلیل از روز جهانی سلامت روانی، میگوید که از هر دو نفر در افغانستان، یک نفر با فشار شدید روانی روبهرو است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «از هر دو نفر متأسفانه یک نفر در افغانستان به دلیل عوامل مختلف با فشار شدید روانی مواجه است و تخمین زده میشود که این رقم بیشتر هم است.»
مسئولان وزارت صحت عامه، میگویند که در تخصیص بودجهی صحی در بخش صحت روانی توجه کمتر شده و این بخش به سرمایهگذاری بیشتر نیازمند است.
بر اساس معلوماتی که مسئولان وزارت صحت عامه در برنامهی تجلیل از روز جهانی سلامت روانی با رسانهها شریک کردند، نشان میدهد که حدود ۲۰ درصد شهروندان افغانستان به بیماری روانی مبتلا هستند.
وحیدالله افغان، آمر دیپارتمنت صحت روانی وزارت صحت عامه، میگوید: «بر اساس سرویهای مختلف، در افغانستان رقم مبتلایان به بیماری روانی ۲۰ درصد است و عرضهی خدمات صحت روانی برای وزارت صحت عامه یک اولویت است.»
با این همه، مسئولان سازمان صحی جهان در افغانستان، از تلاشهای بیشتر این سازمان در بخش رسیدگی به بیماران روانی خبر میدهند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سویی هم، سازمان حفاظت از کودکان (Save the Children) امروز با پخش گزارشی گفته است که کودکان در افغانستان تحت فشارهای روحی و روانی فزایندهای قرار دارند؛ زیرا آنان بار بدترشدن بحران در این کشور را تحمل میکنند.
این سازمان گفته است که افغانستان در آستانهی یک فاجعهی صحت روانی قرار دارد؛ زیرا بحران اقتصادی و دههها درگیری تأثیر خطرناکی بر سلامت روانی کودکان وارد کرده است.
سازمان حفاظت از کودکان، هشدار داده است که از هر چهار کودک و بزرگسال تنها یک تن درمان مورد نیاز فوری خود را دریافت میکند. به گفتهی این سازمان، بسیاری از آنان ممکن است بهبود نیابند و با عواقب درازمدت روبهرو شوند.