وزارت صحت عامۀ امارت اسلامی، امروز (یکشنبه، هفدهم دلو/بهمن) بهمناسبت روز جهانی مبارزه با سرطان، نشستی را زیر عنوان «خلای مراقبت از مریض سرطان را پر کنید» برگزار کرد.
مقامهای وزارت صحت عامه میگویند که سالانه حدود ۴۰ هزار تن در افغانستان به بیماری سرطان مبتلا میشوند که از این میان، حدود ۱۶ تا ۲۰ هزار تن جانهایشان را از دست میدهند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، مسئولان صحی هرات نیز با گرامیداشت از این روز، از افزایش بیماری سرطان در این ولایت ابراز نگرانی میکنند و میگویند که در دو سال پسین، چهار هزار و ۵۰۰ بیمار مبتلا به سرطان در مرکز کنترول بیماریهای سرطانی شفاخانۀ حوزوی هرات به ثبت رسیده است.
فاروقاحمد صدیقی، مسئول حوزوی برنامۀ ملی کنترول سرطان در وزارت صحت عامه با تأکید بر افزایش موارد بیماری سرطان میگوید که سرطانهای مری، معده و پروستات در نزد مردان و سرطانهای ثدیه/سینه، رحم و تخمدان در نزد زنان در این ولایت بیشتر ثبت شده است.
در همین حال، مسئولان شفاخانۀ حوزوی هرات نیز میگویند که روزانه بین ۱۰ تا ۲۰ بیمار مبتلا به سرطان به این شفاخانه مراجعه میکنند، اما او میافزاید که بهدلیل کمبود بستر، دارو و امکانات پزشکی نمیتوانند به تمام بیماران رسیدهگی کنند.
بیبی نور، یک تن از بیماران مبتلا به سرطان معده که به گفتۀ خودش حدود ۱۰ ماه میشود در شفاخانۀ حوزوی هرات زیر درمان قرار دارد، به سلاموطندار میگوید که بهدلیل نبود دارو در شفاخانه، ناگزیر است برای درمان از دیگران پول وام/قرض کند.
عبدالخلیل، از دیگر بیماران مبتلا به سرطان نیز که از کمبود دارو و سهولتهای دیگر در شفاخانۀ حوزوی هرات شاکی است، میگوید: « اینجا کمبود داکتر است، کمبود دوا است دیگر چیزی نیست، به کلنیکهای شخصی هم که میرویم یک هفته میدویم تا که دوای خود را برابر کنیم که تقریبا ۱۵ هزار افغانی شد.»
براساس گفتههای مسئولان صحی هرات، از آغاز فعالیت این مرکز درمانی تاکنون، شماری بسیاری از بیماران سرطان شفایاب شده و برخی هم بهدلیل مراجعۀ دیرتر با مشکلات بیشتری روبهرو شدهاند.
آنان از مسئولان مرکزی امارت اسلامی میخواهند که برای درمان بیماران سرطانی توجه جدی کنند و در کنار رفع چالشها و کمبود دارو، شمار بسترهای این مرکز درمانی را نیز افزایش دهند.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
به گفتۀ مسئولان وزارت صحت عامه، شایعترین نوع سرطان در افغانستان، سرطان جوف دهن و لب، سرطان ثدیه، معده، شش، مری وعنق رحم است و استفاده از غذاهای سرخشده، عدم فعالیت فزیکی، استفاده از تنباکو، مراعتنکردن حفظالصحۀ محیطی و تغذیۀ ناسالم از مهمترین عوامل در بهبارآوردن این بیماری بهشمار میروند.