شماری از زنان شاغل در بخش کاشت زعفران در هرات، میگویند که کاشت این نبات تأثیر خوبی بر زندگی آنان داشته است.
سیما، باشندهی هرات که مشغول کاشت زعفران است، میگوید که این شغل بیشتر مشکلات اقتصادی او و خانوادهاش را از میان برداشته است. «وقتی این کار را شروع کردم، دیدم فایده دارد؛ سپس با کمک مؤسسهها کارم را گسترش دادم؛ وضعیت اقتصادی ما حالا خوب شده است و میتوانم برخی از نیازهای خانوادهام را برطرف کنم.»
عطایی، دیگر باشندهی هرات که پنج سال میشود سرگرم کاشت زعفران است، میگوید که کاشت این نبات، میتواند منبع درآمد پایدار برای او و دیگر زنان باشد. «تغییرهای زیاد آمد؛ یک زنی که شش-هفت فرزند داشته باشد، بدون کارکردن نمیتواند هزینههای زندگی خود را برآورده کند؛ از کاشت زعفران من دو باغ خریدم، خانه خریدم. در بخش اقتصادی مشکلات زیادی از ما برطرف شد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، شماری از آگاهان امور کشاورزی، میگویند که کاشت زعفران یکی از فرصتهای شغلی مهم برای زنان در افغانستان است.
سعید عظیمی، کارشناس امور کشاورزی در هرات، در این باره میگوید: «بیشتر زنان میتوانند در راستای بستهبندی، پروسس و فروش زعفران فعالیت کنند؛ تقریباً ۷۰ درصد کاشت، پروسس و بستهبندی زعفران را زنان انجام میدهند.»
شماری از آگاهان اقتصادی، کاشت زعفران در افغانستان را که در بیشتر از یک دههی گذشته گسترش یافته، نه تنها به عنوان یک منبع درآمد پایدار برای زنان، بل که ابزاری برای توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی زنان عنوان می کنند.
عبدالله همت، استاد اقتصاد و توسعهی کشاورزی در دانشگاه هرات، با تأکید بر نیاز به حمایتهای دولتی و بینالمللی و فراهمسازی امکانات مالی برای زنان در زمینهی کاشت زعفران، میگوید: «دولت اگر بانکی به نام بانک انکشاف زراعتی فعال کند که بتواند به زنان پول قرض بدهدکه پس از شش- هفت سال دوباره پول خود را بگیرد، میتواند مؤثر باشد؛ به زنان اجازه بدهند که بهگونهی عملی در تجارت زعفران و در نمایشگاههای بینالمللی سهم بگیرند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، مصباحالدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت سرپرست، به سلاموطندار میگوید که کاشت زعفران نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
او، میافزاید که در بخشهای مختلف از کشاورزان زعفران در افغانستان پشتیبانی کرده اند. «در ۱۴۰۳ در ۳۰ ولایت ۹۵۰۰ هکتار زمین زعفران کاشت شده است که در سال گذشته این مقدار ۸۴۰۰ هکتار زمین بود؛ ما برای کشاورزان زعفران، زمینهی اشتراک در نمایشگاهها، تهیهکردن وسایل برای بستهبندی، پروسس و آموزشها زعفران را فراهم کردهایم.»
برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد در افغانستان، به تازگی اعلام کرده که از زنان افغانستان در بخش کشت زعفران حمایت میکند.